„Берое – Стара Загора“ триумфира с четвърта поредна Купа на България

93

Баскетдамите на „Берое – Стара Загора“ защитиха трофея си в турнира за Купата на България. На финала в надпреварата, провела се в Града на липите, „зелено-белият“ тим се наложи над „Рилски спортист“, печелейки за четвърта поредна година решителния двубой с 87:72. Сребърните медали са най-доброто представяне в турнира на отбора от Самоков, като предишното е от 2008 г., когато той спечели бронза…

Иначе логично „Берое – Стара Загора“ откри резултата в срещата, но веднага в следващата атака „Рилецо“ отбеляза първите си точки в мача. Точно попадение от далечно разстояние на Раня Абурая изведе гостите напред в резултата при 6:4. Все пак баскетболистките на Таня Гатева съумяха да направят серия от 12:0, с която си осигуриха за първи път в срещата двуцифрен аванс. Силни изяви в нападение на Деница Манолова, Радина Илиева и Ивана Бонева върнаха изоставането на тима от Самоков и принудиха наставника на старозагорския отбор да вземе едноминутно прекъсване. Налице бе нова серия на беройки от 10:3, която позволи на състава да излезе напред с 26:16 в края на първия период.

„Рилски спортист“ започна вторите десет минути с нови сили и направи поредна серия от 8:2, с която се доближи до противника на 4 точки – 24:28. Точно тогава Теодора Динева отбеляза бърз кош и успешен наказателен удар, за да позволи на тима си отново да си осигури по-голяма преднина – 31:24. Важни отигравания на Ивана Бонева и Деница Манолова върнаха устрема на гостите при 30:31. Смяната на водачество бе налице след страхотно отиграване на Вероника Джикова в подкошието. Разликата за възпитаничките на Маргарита Маринкова стигна 5 точки, но домакините намериха правилния ритъм за игра благодарение на добрите включвания на Димана Костова, Теодора Динева и Деяна Стоянова. Лидерството до почивката се смени още няколко пъти, но все пак „зелено-белите“ останаха напред в резултата при 46:43.

Драстична промяна в играта на двата състава се забеляза след подновяването й. Темпото на игра бе повишено от отбора на „Берое – Стара Загора“ с бързи атаки, които позволиха на баскетболистките да си осигурят двуцифрена преднина в рамките на шест минути игрово време. До края на третия период разликата достигна 16 точки – 70:56. През последните десет минути нищо не се промени, като разликата продължи да расте и единствено остана да се оформи крайният резултат от двубоя…

Цветомира Наумова бе най-резултатна за беройския успех с 22 точки. По 14 пункта отбелязаха Теодора Динева и Сиара Ростен (+ 9 борби), с 12 точки завърши Виолина Кочева.

(СН)