„Берое“ остана четвърти в Балканската баскетболна лига

35

Баскетболният „Берое“ загуби малкия финал на Балканската лига срещу „Гилбоа Галил“ с 67:84. С едва 7 налични баскетболисти старозагорци успяха да бъдат равностойни на своя силен опонент само през първата половина на двубоя за бронзовите медали. Единствената добра новина за беройци в тази среща бе участието на трима млади баскетболисти – Михаил Комбаков, Дамян Минков и Младен Георгиев.

Михаил Комбаков, Станислав Ваклинов, Джими Гавин, Келъб Бишъп и Рейнс стартираха за „Берое“ в срещата. След откриващ кош за символичните домакини старозагорци отговориха с тройка, за да поведат в резултата за пръв път в срещата. С ново попадение „Гилбоа Галил“ излезе напред, но „зелените“ съумяха бързо да си върнат водачеството. В средата на частта беройци съумяха да „заключат“ своя кош и макар да не намираха целта при всяко нападение направиха аванс от 5 пункта, който се задържа няколко минути. В края на частта тима от Израел все пак отбеляза няколко точки, на което подобаващо отговориха и беройци. Последният сигнал за първата четвърт дойде при 14:18 за заралии. Втората част протече по коренно различен начин. Организацията в тима на „Берое“ се срина, а това даде възможност на символичните домакини да направят серия от лесни попадения, които ги изведоха напред в резултата. Любомир Минчев опита да промени събитията с прекъсване. След паузата Михаил Комбаков бе точен от тройката и намали пасива на своя отбор на 6 пункта. С ново бързо нападение „Гилбоа Галил“ добави две точки към аванса си. С игра за „зелените“ се редуваха всички налични баскетболисти. Тройка на Комбаков оформи крайния резултат в частта – 32:16, с което тима от Израел вече водеше с 46:34.

След почивката „Гилбоа“ Галил увеличи своята преднина пред уморения от липсата на достатъчно ротации тим на заралии. С Младен Георгиев, Дамян Минков и Мишо Комбаков „зелените“ правеха всичко, което им е по силите. Авансът на символичните домакини набъбна до 20 точки. Старозагорци успяха да подобрят играта си и редуцираха своето изоставане на 14 точки. В края обаче Гилбоа Галил отново дръпна напред с преднина от 20 точки.

Последната четвърт стартира при 68:48. С последни сили „зелените“ отново успяха да намалят своя пасив до около 15 пункта. Тази дистанция се задържа до средата на частта, когато след три успешни нападения израелците отново достигна до котата от двадесетина точки…

Припомняме, че „Берое“ загуби полуфинала от Балканската лига срещу пловдивския „Академик“ с 62:66. От своя страна „студентите“ паднаха от „Апоел Холон“ в решителния за титлата мач с 75:91 и не можаха за повторят успеха на заралии, които вече са печелили Балканската лига – през 2017 г.

(СН)