Без царски влак за вековния юбилей на жп гарата в Казанлък

325
Така е изглеждала преди 101 години гарата в Казанлък

Заради липса на достатъчно финансиране няма да има царски влак за честването на 100-годишнината от официалното освещаване на жп гарата в Казанлък, съобщи началникът й Аделина Григорова. Честването е насрочено за 21 май, според предварителната програма композицията, теглена с парната антика, трябваше да тръгне от депото на гара Горна Оряховица, да премине през Тулово и Стара Загора, за да докара в Града на розите група актьори, които да пресъздадат височайшето посещение на цар Борис III, министри и някогашния Старозагорски митрополит Павел за освещаването на жп възела от 21 ноември 1921 година. По думите на Григорова, която от 11 години управлява гарата, организаторите не успели да намерят необходимите за атракцията около 6 000 лв., отпаднала и идеята за историческата възстановка, в която трябваше да участват актьори от казанлъшкия театър „Любомир Кабакчиев“.

Честване все пак ще има, вече е готова документална изложба, където гостите ще могат да проследят развитието на гаровия комплекс през отминалото столетие. За нея са помогнали колекционерът-жепеец от Стара Загора Николай Гичев, казанлъшкият Исторически музей „Искра“ и уникалният Музей на фотографията и виртуалните изкуства. Предвиден е и водосвет, но все още Григорова не знае дали той ще бъде отслужен от наследника на митрополит Павел – Киприан, или от местни свещеници.

Според запазените от онова вече далечно време документи и журналистически публикации лично цар Борис III е докарал пътническата композиция за рязането на лентата. Влакът потеглил от Пловдив и стигнал до Казанлък през Стара Загора и Тулово точно в 11:45 часа. Локомотивът теглел три вагона, близо час слово държал тогавашният кмет Еню Боршуков.

Историците от Казанлък припомнят, че Борис III на два пъти е рязал лента на местната гара, вторият е бил на 3 октомври 1939 година, когато е била завършена линията до Карлово. Тогава с него са били царица Йоанна, княз Кирил Преславски, княгиня Евдокия, председателят на парламента Стойчо Мушанов и премиерът Георги Кьосеиванов.

Христо ХРИСТОВ