Безбожници потрошили паметници на свещеници и ги заровили в двора на храм „Свети Димитър“

957
Вандалски разбитите и след това заровени дълбоко в земята през 70-те години паметници на свещеници от старозагорския митрополитски храм "Свети Димитър" предстои да бъдат възстановени

Паметници и паметни плочи на свещеници, служили преди близо век в старозагорския храм „Свети Димитър“, са били варварски потрошени и след това заровени дълбоко в църковния двор, за да не остане и белег от тях, разкри предстоятелят на построената през далечната 1861 година черква отец Петър Радев.

На останките свещеникът попаднал при разчистване на дворното място, плочите от черен гранит били закопани в близост до каменната ограда, за която се знае, че е била зидана в края на 70-те години на миналия ХХ век, когато е направена и историческа възстановка на някогашния метох.

Свещеникът предполага, че вандалският акт е бил дело на строители, това обаче едва ли е станало без знанието и мълчаливото съгласие на началниците им. Той няма обяснение защо предшествениците му са си „затворили“ очите пред богохулството.

Поруганите паметници са на свещениците Иван П. Шивачев (1892 – 1945), Георги Ив. Шарапчиев (1864 – 1925) и Георги Кертев (1854 – 1933). По неизвестни причини вандалите са изпонадраскали портретната снимка на протойерей Шарапчиев, унищожени са били портретите на отец Кертев и отец Шивачев.

Отец Петър Радев е твърдо решен да събере средства, с които да заплати възстановяването на поруганите паметници и да ги върне на местата, където са били някога тленните останки на отците.

Митрополитският храм „Св. Димитър“ е със статут на недвижима културна ценност с национално значение от тип ансамбъл от 1975 г. Построен е през 1743 г. Той е най-старият храм в Стара Загора. При опожаряването на града през Руско-турската освободителна война е изгоряла покривната му конструкция. За да получат разрешение да го построят, някога православните са платили цели 1000 златни лири рушвет на султана. До преди две години той беше със статут на катедрален.

В двора на „Свети Димитър“ са гробовете на трима от старозагорските митрополити: Павел, Климент и Панкратий, пак там е изграден и мемориал в памет на загинали от атеистичния режим (1944 – 1989) свещеници от епархията.

Христо ХРИСТОВ