Бебе-рекордьор се роди в Стара Загора

2542

Момченце с тегло 5.340 кг и ръст 60 сантиметра се роди в Акушеро-гинекологичното отделение на Болница „Тракия“, съобщиха вчера от пресцентъра на здравното заведение. Това е най-едрото бебе, което се е раждало в болницата от откриването й през 2009 г. досега, съобщи завеждащият отделението д-р Калина Пиперкова. Средностатистически новороденото е с големина на двумесечно бебе, посочи тя.

Раждането на толкова голям плод крие много рискове и само благодарение на проявения професионализъм от страна на дежурните лекари – акушер-гинеколога д-р Татяна Гидикова и педиатъра д-р Мила Кантарджиева, всичко е минало безпроблемно.

„Дежурният лекарски екип е трябвало да вземе много бързо решение как да действа в една ситуация, която принципно е предполагала нормално раждане“, обясни д-р Пиперкова. Родилката е постъпила в отделението вечерта на 20 август с добро разкритие, с добра физика, добър общ статус и желание да роди по нормален път – така, както е родила и първото си дете преди 4 години – тогава с тегло 3.760 кг.

„По принцип в нашето отделение подкрепяме и насърчаваме младите майки да раждат по нормален път, но в този случай колегите са взели правилно решение раждането да се проведе оперативно“, уточни д-р Пиперкова. Раждането на толкова едър плод по нормален път би нанесло сериозни травми както на плода, така и на майката, последиците от които щяха да бъдат много сериозни, смятат лекарите. Всички тези опасения обаче са преодолени безпроблемно и след едноседмично наблюдение в отделението майката и бебето вече са изписани в отлично здравословно състояние и понастоящем са в дома си в Стара Загора.

През февруари 2014 година отново в АГ-отделението на Болница „Тракия“ се роди момченце с тегло 5.190 кг и ръст 54 см, но новороденото бебе е с още по-голямо тегло и височина.

(СН)