Баскетболистите от Града на липите – с пета победа в Балканската лига

35

Баскетболният „Берое“ спечели домакинството си над черногорския „Ибар“ – Рожайе, със 74:67 от Балканската лига. Двата тима изнесоха равностоен двубой, в който силното начало на старозагорци в крайна сметка наклони везните в тяхна полза. В срещата беройци бяха без Станислав Ваклинов и Костадин Ангелов.

Гостите излязоха първи напред в резултата. Брейди Роуз, Рейнс на два пъти и Павел Маринов обаче качиха актива на старозагорци на 10 точки в първите 3 минути от срещата. Домакините наложиха своята игра и не позволяваха на своя противник да бележи. В нападение „зелените“ не показаха най-доброто, на което са способни, но в края на частта вече дръпнаха с 21:12. Заключителните секунди обаче бяха за „Ибар“, който взе няколко точки, които в крайна сметка оформиха резултата на 25:18 за „Берое“. През втората част беройци допуснаха разколебаване. След първоначалните изгледи разликата между двата тима започна да нараства, старозагорци забиха на 37 точки и в продължение на няколко нападения така и не намираха целта. Черногорският тим не чакаше покана и успя да се върне в мача, доближавайки се само на 3 пункта. След няколко промени последните две минути все пак бяха за „зелените“, които успяха да излязат от дупката. Със 17:20 „Ибар“ взе втората четвърт, а на почивката общият резултат вече бе 42:38 за „Берое“.

През третия период двата отбора по-трудно намираха целта. За 5 минути след почивката общо отбелязаните точки бяха 10, а 6 от тях за старозагорци, които водеха с 48:42. С малко повече концентрация и агресия в отбрана заралии вдигнаха аванса си на 8 пункта след три успешни нападения – 54:46. В тези минути Симеон Илиев и Рейнс бяха точни на два пъти. Страхотен пробив на Роуз и тройка на Николай Стоянов дадоха нужната увереност за беройци. При този развой на събитията гостите взеха прекъсване, след като вече изоставаха с 59:48. Тимът от Черна гора свали до края на частта част от пасива си. Така домакините спечелиха третата четвърт с 19:17 и поведоха с 61:55. В последната четвърт две точки за „Ибар“ приближиха гостите до беройци. Симеон Илиев от наказателната линия върна аванса от 6 пункта. Павел Маринов довкара неточна стрелба на Роуз и добави нови две точки към преднината на домакините. С тройка на Калич обаче черногорци отново се приближиха до домакините. В хода на частта разликата между двата отбора се задържа трайно около шестте точки. Кош за „Ибар“ приближи отбора от Черна гора само на 4 пункта. След няколко неуспешни опита Гавин намери целта с тройка, която прати домакините на 7 точки напред в резултата. Сетне тройка на Дерик Джийн окончателно реши изхода на двубоя. В крайна сметка срещата приключи при 76:67…

Петър ПЕТРОВ