Баскетболистите на „Берое“ – безкомпромисни срещу „Теодо“

78

Силен втори период, в който домакините правеха каквото си искат на терена, се превърна в преломния момент от двубоя

Баскетболният тим на заралийския „Берое“ не даде никакви шансове на черногорския „Теодо“ и спечели двубоя от Балканската лига с 99:77. Старозагорци доминираха от началото до края на срещата над своя опонент и записаха втора победа в тазгодишното издание на тази надпревара. Здрава защита и много концентрирана и бърза игра в нападение направиха видима разликата в класите между „зелените“ и гостите от Тиват.

Старши треньорът на старозагорци Любо Минчев „хвърли в дълбокото“ новото попълнение на тима Дерик Джийн, включвайки го в стартовата петица. Срещата започнаха още Брейди Роуз, Симеон Илиев, Павел Маринов и Рейнс. Домакините откриха мача със серия от 5:0. Малко след това обаче гостите изравниха. Двата тима се движиха един до друг в резултата до 9:7 за беройци, когато „зелените“ започнаха да отварят по-сериозна разлика пред своя опонент. Във втората половина на частта преднината достигна 9 пункта. В крайна сметка първата четвърт приключи при 26:18 за домакините. Надмощието на старозагорци взе връх във втората част. Играчите на „Теодо“ съумяха да задържат изоставането си за кратко, но с няколко много бързи комбинации и хубави пробиви заралии се задържаха трайно с двуцифрен аванс пред тима от Черна гора. Гостите спряха на 26 точки, докато беройци правеха, каквото си искат и нанизаха цели 55 за едно полувреме, оттегляйки се с комфортна преднина от 29 точки. Свидетелство за надмощието на „зелените“ бе крайният резултат в частта – 29:8.

Видимо демотивирани от развоя на събитията през първата част гостите продължиха с грешките. Това позволи на беройци да дръпнат с внушителните 37 точки при 68:31. Огромната разлика доведе до отпускане в зелените редици и в следващите минути черногорският тим понамали изоставането си. В края на частта „Берое“ вече водеше „само“ с 29 точки – 79:50. В последната четвърт играта на двата отбора вървеше „кош за кош“. Разликата между домакините и „Теодо“ се задържа в диапазона от около 30 пункта. В последните 5 минути на двубоя обаче старозагорци допуснаха няколко грешки, които стопиха преднината им наполовина. За повече в срещата обаче гостите не можеха и да се надяват – 99:77.

(СН)