Атанас Атанасов от ДБ предупреди: Има риск от партийна феодализация на министерствата

352

„Има риск при съставяне на правителство да се получи ситуация на партийна феодализация на отделните министерства. Предупредили сме мандатоносителя и ще направим необходимото за корекция в коалиционното споразумение да има гаранция това да не се случи“. Това заяви Атанас Атанасов след конслултациите на „Демократична България“ при президента Румен Радев, цитиран от dariknews.

„Когато министърът по собствена воля и само той може да си определя екипа и то от една политическа сила, нали си давате сметка какво може да се случи“, предупреди Атанасов.

В сектор „Сигурност“ трябва да има баланс. Това е изключително важно звено в държавата. Бяха сменение всички шефове на специалните служби по време на служебните правителства и това трябваше да се случи, защото Борисовото правителство беше кадрувало така Сектора, че да прикрива корупцията и престъпленията. Само, че има риск да се получи напрежение при работата на редовното правителство с тези назначения. Някои от назначенията бяха удачни, но други не. Сектор „Сигурност“ по принцип е деполитизиран, политическите сили, които подкрепят мнозинството, а и всички политически сили, би трябвало да имат доверие на ръководителите в звената му. Балансът трябва да бъде търсен и тук, защото сега се очертава така, че двамата нови министри – на вътрешните работи и на отбраната, бяха министри в служебното правителство, обясни още той.

Бойко Рашков има качества, доказал е през годините, че е упорит и работи професионално, но въпросът не е за Бойко Рашков. Секторът е сложен и трябва да има кординация. Тежко е неглижиран Съветът по сигурността при Министерския съвет. Това е орган, които беше създаден през 2015 г. със закон с основна задача за кординация между различните звена. Кординацията я няма и Съветът изобщо не съществува, той трябва да бъде кадрово окомплектован, да влезе в своята функция да кординира всички звена, за да може те с общи усилия да се противопоставят на рисковете и заплахите за националната сигурност, а не всеки да действа отделно и да се оказва понякога, че се копират, добави Атанасов.

В началото на срещата на „Демократична България“ при президента той обясни, че някои от назначенията не са били  удачни. „Например смятам, че на главния секретар на МВР му е твърде висока тази позиция“.