Аталай: Последните действия на премиера Кирил Петков, включително и на Сандов, са престъпление

334

Последните действия на премиера Кирил Петков, включително и на министъра на околната среда и водите Сандов, са престъпление. Това заяви по БНТ депутатът от ДПС Рамадан Аталай.

„Първо, в последния ден Петков съобщава, че има договорирани 7 кораба, но няма къде да бъдат разтоварени. Ако е било възможно да се реши този въпрос, те би трябвало да са ги решили. Казват – следващото правителство след нас и потоп“, обясни Аталай.

Другото действие е на министъра на околната среда и водите Борислав Сандов заради „Брикел“.

„Спирането на „Брикел“, който произвежда енергийна суровиняа за месец около 100 000 тона за Бобов дол, ТЕЦ Русе, ТЕЦ Сливен и отоплението на Гълъбово. Това означава, че Рудник 2 половината работи за „Брикел. Ако спрем „Брикел“, това ще бъде следващо престъпление“, каза Аталай.

Третото е свързано с АЕЦ „Козлодуй“. На обсъждането за КЕВР в НС, депутати са поискали изслушване на премиера, министъра на енергетиката и на Лена Бориславова. По думите на Аталай, обаче, в този момент Петков е бил в АЕЦ „Козлодуй“ във връзка с договор за ядрено гориво от „Уестингхаус“.

„Без сертифициране от Агенцията по ядрено регулиране, ти да накараш ръководството на една ядрена централа да наруши безопасността си и то преди да отидеш на избори. Никой не казва, че не може и не трябва да има диверсификация, но натискът на премиера върху ръководството на едно предприятие, натискът на министъра на екологията върху друго предприятие, което осигурява топлина и електроенергия… ето ви три примера, които са свързани с престъпления и по които може да се търси отговорност от това управление рано или късно“, допълни Рамадан Аталай.

За връщането на Иван Иванов за председател на КЕВР Аталай обясни, че това е свързано с разпоредбите в Закона за енергетиката, които казват, че старият председател изпълнява длъжността си, докато не бъде избран нов. След като няма избран нов, значи Иванов може да се върне веднага, подчерта Аталай.

Според него четвърто престъпление е, ако това правителство целенасочено се стреми да фалира „Булгаргаз“.

„Моята молба е премиерът колкото се може по-бързо да спре да се занимава с енергетика и да не сключва неизгодни договори за страната“, заключи Рамадан Аталай.

В материала е използвана информация от dir.bg