Астрофизик твърди, че знае как да направи машина на времето

145

Астрофизикът Рон Малет вярва, че е открил начин да пътува назад във времето – поне на теория.

Професорът по физика от университета в Кънектикът заяви наскоро пред CNN, че е написал научно уравнение, което може да послужи като основа за машина на времето. Той дори е направил устройство – прототип, за да илюстрира ключовия компонент в своята теория. Колегите му засега остават скептични, съобщи megavselena.bg.

За да се разбере машината на Малет, трябва да се познават основите на теорията за специалната относителност на Алберт Айнщайн, според която времето се ускорява или се забавя в зависимост от скоростта, с която се движи даден обект.

На базата на тази теория, ако човек в космически кораб пътува със скорост близка до светлинната, времето за него ще тече по-бавно, отколкото за някой, който се намира на земята. Например, астронавтът може да направи космическа обиколка за по-малко от седмица, а когато се върне на земята, там вече ще са минали 10 години, така че от гледна точка на астронавта, това ще е пътуване до бъдещето.

И докато повечето физици приемат, че подобно движение напред във времето е вероятно възможно, то пътуване назад във времето е съвсем друго нещо – и Малет смята, че може да реши този проблем с помощта на лазери.

Астрофизикът обясни пред CNN,че неговата идея за машина на времето се крепи на друга теория на Айнщайн, а именно Общата теория за относителността. „Ако можеш да огъваш пространството, има вероятност да го изкривиш. В теорията на Айнщайн, това което наричаме пространство също включва и време – затова се нарича пространство-време, така че каквото направиш с пространството, то се отразява и на времето“, обяснява Малет пред CNN.

Ученият вярва, че на теория е възможно да усучеш времето в цикъл, който би позволил пътуване назад в миналото и дори е направил прототип, за да демонстрира как лазери могат да помогнат за постигане на тази цел.

Независимо от оптимизма на Малет, неговите колеги остават скептични, че това може да доведе до работеща машина на времето.

„Не мисля, че това задължително ще доведе до плодове“, казва астрофизикът Пол Шатър пред CNN, „защото мисля, че има дълбоки пропуски в математиката и теорията му и по тази причина построяването на практическо устройство изглежда невъзможно.“

Самият Малет също признава, че неговата идея е изцяло теоретична на този етап. Дори да заработи неговата машина на времето, признава той, биха съществували сериозни ограничения пред възможността да се пътува назад в миналото, за да бъде убит например Адолф Хитлер.