Археолози свирят „Сбор“ навръх Трифон Зарезан

269
Плакатът за срещата на археолозите от Югоизточна България в Раднево

Тридесет и девета научна среща ще проведат в петък, навръх свети Трифон Зарезан, в миньорския град Раднево археолозите от всички музеи на територията на 5 области: Стара Загора, Хасково, Сливен, Ямбол и Бургас. На нея ще бъдат представени резултатите от миналогодишните теренни проучвания, информира домакинът Пламен Караилиев, директор на основания преди 28 години специализиран музей „Марица изток“.

Сред научните доклади са и резултатите от сондажите в близост до село Полски градец, където са открити богати следи от ранножелязната епоха (VIII-VI в. преди Христа) и средновековно селище. Проучването ще продължи и това лято, открити са изключително интересни керамични съдове от дълбоката древност с украса, която е характерна за района на Родопите, но не и за Тракия.

Тази година източномаришките археолози планират да започнат проучване на терен от близо 40 дка между Раднево и село Бели бряг, за който има събрани предварителни данни за живот от VIII в. пр. Христа, през епохата на траките, римското и византийското владичество до към късното Средновековие (ХVII в.).

Теренните проучвания се финансират от държавното „Мини Марица-изток“ ЕАД, което през 2019 година е осигурило 300 000 лв.

Над 5 000 са вече артефактите, включени в основните фондове на музея, сред чиито основни дейности е проучване пред фронта на минните работи.

През тази година предстои да излезе новият, осми по ред, том от поредицата „Марица изток. Археологически проучвания“, той ще бъде посветен на дейността на Димитър Янков, доскоро завеждащ отдел в старозагорския Регионален исторически музей и един от първите проучватели на комплекса.

Христо ХРИСТОВ