Арменци даряват хачкар за къщата-музей на Яворов

148
Хачкарът, дарен от арменската общност на Банско през 2018 година

Ново предложение да бъде поставен специално изработен каменен кръст (хачкар) в близост до бюста на Пейо Яворов в Чирпан изпрати арменецът Агоп Крикор Сренц. В писмото си до кмета Ивайло Крачолов и председателя на местния парламент юристът и основател на пловдивския Клуб за подводно дело „Нептун“ аргументира предложението си с преклонението на арменската общност пред живота и делото на чирпанския гений на перото.

„За арменците поетът Пейо Яворов е икона. Икона, пред която те дълбоко се прекланят. Икона, която почитат. Защото той, българинът Яворов, докоснал се до страданията и тревогите на един чужд за него народ, е намерил най-верния начин да даде израз на своята съпричастност с гениалното и състрадателното си човешко перо!“, пише Агоп Сренц. Идеята е с поставянето на хачкара (изработен от туф, взет от полите на планината Арарат край Ереван) да бъдат почетени едновременно няколко паметни събития: 100 години от най-масовото преселване на арменци в България, 123 години от написването на елегията „Арменци“, 107 години от геноцида над арменския народ и предстоящата 145-годишнина от рождението на поета.

Паметливи чирпанлии припомнят, че аналогично предложение имаше през пролетта на 2014 година, тогава то дойде от почетния консул на Армения Елиазар Узунян. Дипломатът тогава подари на къщата-музей гипсово копие на бюст-паметника на Яворов, дело на арменския ваятел Григор Ахорян през 1929 година. По тази отливка са били изработени бюстовете в Ереван, София и Кюстендил.

Предложението на Елиазар Узунян срещна обаче странен отпор от местните парламентаристи, които отказаха дара с аргумента, че направеният ремонт в пространството около родния дом на Яворов с пари от ЕС не позволявал намеси и промени в интериора и екстериора в следващите 3 години от завършването на проекта. Какво ще бъде решението на сегашните чирпански старейшини предстои да стане ясно на някое от следващите им заседания.

Седем са дарените от арменци хачкари у нас, последният е официално открит през 2018 година в центъра на Банско. В основата на филигранния каменен кръст са написани знаменитите думи на Яворов към банскалии: „Братя, хвърляйте фесовете. От днес сте вече свободни българи.“

Христо ХРИСТОВ