Ангел Джамбазки: Всичко в Плана за възстановяване може да бъде предоговорено

1762
Евродепутат Ангел Джамбазки

Тази категорична позиция изрази в Стара Загора българският евродепутат

„Категорично може да бъде предоговорено всичко по Плана за възстановяване и устойчивост на България“. Тази позиция изрази пред „Старозагорски новини“ евродепутатът Ангел Джамбазки, който на 7 декември участва в Дискусионен клуб за консервативни дебати, иницииран от местната структура на ВМРО.

За пореден път Джамбазки определи „Зелената сделка“ и съпътстващия я План за възстановяване и устойчивост като катастрофално начинание на ЕС. Именно климатичните политики на Брюксел според евродепутата са причина за високите цени на тока и горивата на Стария континент. „Днес европейските лидери винят Руската федерация за агресията срещу Украйна. Действията на Путин обаче са пряка последица от „Зелената сделка“, тъй като тя остави Европа без собствени източници на енергия и стимулира вноса на газ, въглища, горива и метали от Москва“, посочи Ангел Джамбазки.

На въпрос дали страната би загубила част от догореното по Плана за възстановяване и устойчивост финансиране, ако стартира процесът по промяна на поетите вече ангажименти, излъченият от ВМРО европейски представител отбеляза, че до момента така или иначе България не е получила нищо по линия на Плана за възстановяване и устойчивост. „Кое е по-важно? Да запазим работните места, енергетиката и икономическата структура в „Маришкия басейн“ или да ликвидираме всичко“, попита риторично Джамбазки.

Темата с предоговарянето на поетите с Плана за възстановяване и устойчивост ангажименти, сътворени от правителството на „Промяната“, беше повдигната веднага след одобрението му от ЕК. Минни и енергийни експерти са категорични, че записаното в Плана 40%-но намаление на отделяните от производството на електроенергия въглеродни емисии до края на 2025 г., на база 2019 г., обричат затваряне на 50% от мощностите на комплекс „Марица изток“. Според Ангел Джамбазки въпросът с бъдещето на мините и ТЕЦ-овете в Старозагорски регион е преди всичко национален, а не местен. Той напомни, че с падането на температурите в последните месеци около 50% от енергийния микс на страната се формира благодарение на производството на ток чрез изгарянето на въглища.

По повод темата, свързана с отказа от приемане на България в Шенгенското пространство, евродепутатът от групата на Европейските консерватори и реформисти изрази мнение, че решението на Нидерландия и Австрия не е свързано с проблемите с вътрешния ред в България, корупцията или охраната на границите ни. „Причините са чисто икономически“, отсече Джамбазки. Той коментира, че влизането на България и Румъния в Шенген би засилило значението на пристанищата в Констанца и Солун за сметка на това в Ротердам. „Това означава по-голяма ангажираност на транспортни фирми в региона, по-голяма натовареност на самия транспорт, а от там и повече такси“, обясни Джамбазки. От друга страна евродепутатът напомни, че поредната липса на „зелена светлина“ за българската и румънската държава към Шенген ще се отрази на транспортните фирми от двете страни, които за да избегнат забавянето на по-външните граници, се регистрират в страни-членки на пространството за свободно движение. Според Джамбазки българските политици са пропуснали възможността да обвържат вдигането на ветото над Република Северна Македония и присъединяването на страната ни към Шенгенското пространство. „Това е абсолютен провал. Тук вината обаче е на българската политическа класа, която не спря да се подмазва на европейските лидери“, подчерта Джамбазки.

Евродепутатът не скри, че в изминалите две години проблемите по опазването на границата на България са се множили. Той подчерта, че е недопустимо опазването на границата да се случва с командироване на служители на МВР от вътрешността на страната. „Това противоречи на всяка една работеща концепция за охрана. Не бива полицай от старозагорския квартал „Железник“ да бъде пращан в Елхово“, отбеляза Ангел Джамбазки.

Живко ИВАНОВ