Анаеробна инфекция покосила тигъра Ширхан от старозагорския зоопарк

57
Пристигналият от Словакия Рамбо

Тигърът беше отнет преди години от незаконния зоокът на бизнесмена Йордан Стоянов-Дъмбовеца

Анаеробна инфекция и бързо развила се гангрена на преден крайник е причината за кончината на прословутия сибирски тигър Ширхан, който от 2010 година беше сред атракциите в старозагорския зоопарк, съобщи директорът доц. д-р Радослав Михайлов. Самецът пристигна в Града на липите, след като бе отнет от незаконния зоокът на бизнесмена Йордан Стоянов-Дъмбовеца. Въпреки опитите на специалистите да бъде спасен, краят на тигъра се оказал предопределен и смъртта настъпила малко преди Нова година. Месец по-късно пък остър перетонит довел до смъртта и на настанената с него в една клетка Миранда, която пристигна в Стара Загора от Варна.

От имението на Дъмбовеца преди години бяха изведени три тигъра: сибиряците Ширхан и Мартин и самката Елиза, като впоследствие със специално разрешение на ековедомството Мартин замина за ЮАР.

В добро здраве са, макар и встрани от любопитните детски погледи заради проточилия се основен ремонт на зоопарка, дошлият през 2019 година от Тековски храдок край словашкия град Левице бял тигър Рамбо и бенгалската тигрица.

Доц. д-р Радослав Михайлов се въздържа от коментар кога ще приключи мащабният ремонт, който стартира в началото на октомври 2019 година с първоначален срок от 360 дни. Срокът бе на два пъти удължаван, първо заради лоши метеорологични условия, а след това заради пандемичната обстановка.

В старозагорския зоопарк, който е създаден през 1957 година върху площ от 74 дка, се отглеждат около 400 екземпляра от 80 вида бозайници, птици и земноводни. През 2014 г. той се сдоби със статут на спасителен център.

Христо ДИМИТРОВ