Александър Сиди: Измененията в Изборния кодекс не застрашават честността на вота

57
Александър Сиди

„Не мога да проумея защо всички онези, които говорят за демокрация, отхвърлиха нашето предложение на референдум да бъдат подлагани въпроси, които са от компетенцията на Велико народно събрание. Нека да оставим на мъдростта на българските граждани да решават важни въпроси“, заяви по повод измененията в Изборния кодекс Александър Сиди от ВМРО. Народният представител подчерта, че измененията в текстовете не правят автоматично резултата от общественото допитване окончателно решение. Той посочи, че не се изключва възможността Велико народно събрание да се свика и да вземе решение по конкретния въпрос. „Смятам, че с инициираната от ВМРО промяна, която ще позволи хората да бъдат питани по въпроси, които са от компетенцията на ВНС, единствено направихме демокрацията по-представителна“, обясни депутатът.

Сиди определи като неприятен факта, че измененията в Изборния кодекс са се случили броени месеци преди редовните избори. Той обаче категорично отхвърли упреците от страна на опозицията, че измененията застрашават честността на вота. „Смятам, че правилно дадохме възможност на българските граждани да изберат дали да гласуват с хартия или машина. За съжаление, не премахваме номерата в бюлетините. Това щеше да ограничи и намали купения маргинален вот. Не бяхме подкрепени, защото вероятно останалите политически сили разчитат именно на гласове от тези групи“, предположи Сиди.

От ВМРО аргументираха отказа си да подкрепят ГЕРБ за предложението за мажоритарна система при избори за ВНС с мотива, че тя удря по представителността. По думите на Александър Сиди мажоритарният вот гарантира, че в парламента ще влязат представители единствено на големите партии. Депутатът посочи, че е подкрепил предложението ЦИК да отговаря за набавянето и изправността на машините за вота. Според Сиди, ако с тази задача е бил натоварен Министерски съвет, то това би предизвикало различни коментари за честността на избора. „Уверен съм, че ще се намери председател на ЦИК. Очаквам с кандидатурата да няма никакъв проблем“, заяви Александър Сиди.

Живко ИВАНОВ