Адмирации за членовете на СИК в Старозагорско

584
. Голямото чакане на открито. Болшинството от членовете на СИК негодуваха, че са били забавени близо час след попълването на протоколите заради задължителното им принтиране за застъпниците

Заради трудните протоколи близо 1500 души прекараха безсънна нощ, часове чакайки на студа. Приемането на изборните книжа продължи и днес

Дъждът и студът в изборната нощ объркаха създадена добра организация при приемането на изборните книжа в Стара Загора. Заради пандемията и липсата на по-голяма държавна сграда от тази на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ предварително беше решено да бъде разпънат военен палатков лагер в Античния форум „Августа Траяна“, където да изчакват членовете на 504-те секционни избирателни комисии (СИК).

До нестандартното решение се е стигнало, след като не е било прието предложението на РИК да се открие още един пункт в Казанлък, който да поеме секциите от Града на розите и Павел баня.

Палатките бяха осигурени още в петък от Втора Тунджанска бригада, а тяхното оборудване (с маси и столове) – от Община Стара Загора.

Малцина бяха тези, които избраха да чакат във военните палатки

Лошото време на 4 април вечерта обаче обърка създадената организация. Подгизналите брезентови палатки отказаха членовете на СИК и те пренесоха масите и столовете под подлеза на библиотеката. Около полунощ седящите места се оказаха недостатъчни и болшинството от хората часове наред стояха прави, охранявайки чувалите с изборните книжа. Имало е дори прецедент след полунощ, когато изнервен член на секционна комисия е съобщил по телефона на РИК, че ще запали чувалите с бюлетините, ако не бъдат пуснати в сградата на библиотеката.

Въпреки студа и дъжда членовете на СИК чинно спазваха инструкциите при пристигането на кашоните с принтерите да бъдат дезинфекцирани от специален екип

Заради продължаващото влошаване на времето около 2:30 часа хората бяха пуснати във фоайето, където спазването на противоепидемичните мерки беше невъзможно. Част от партиите бяха осигурили храна на своите представители в СИК, но не всички. Но пък за сметка на това имаше безплатна минерална вода, както и платени вендинг автомати за кафе и безалкохолно, като най-предпочитаните напитки бяха енергийните.

Стотици посрещнаха там не само утрото, но и деня, в изчакване да бъде съобщен номерът им по високоговорителя.

„Това са последните избори, в които участвам в СИК“, категорични бяха част от членовете на СИК. „Да дойде водачът на листата да ни види“, настоя възрастна жена, съгласила се да стане член на СИК, за да си помогне малко финансово.

Стотици бяха чакащите във фоайето на библиотеката по обяд днес

Всички пряко ангажирани в изборния процес са абсолютно уверени, че големият проблем е дошъл от обемните протоколи, които са затруднили попълването им от членовете на СИК, включително и тези, които имат дългогодишен опит.

И въпреки старанието при предаването им всеки втори протокол се е оказал сгрешен.

„Масовите грешки са точно в обратната номерация в точките и контролите на преференции – точка 8 от протоколите. Многото числа затрудниха хората. В един момент хората се бъркат от обема информация, който въвеждат“, коментира пред „Старозагорски новини“ председателят на РИК Теодора Крумова.

Безсънна нощ изкараха и представителите на РИК и „Информационно обслужване“

До 14 часа днес бяха обработени протоколите на 300 СИК, а приемането на изборните книжа продължи. Очакванията са обработката на протоколите да приключи тази вечер.

Обикновено членовете на СИК са тези, които изнасят най-големия товар на изборите, но често остават забравени от хората, за които са работили. Затова медията, която сподели част от изборната нощ с членовете на СИК, изказва своите адмирации към тях.

Йовка НИКОЛОВА