Административен съд – Стара Загора, реши, че полицаите си вършат работата

138
Вече близо седмица преминаването по отсечката от Стара Загора към автомагистрала "Тракия" е блокирано

„Съдът намира, че действията на длъжностните лица от МВР не са фактически по смисъла на чл. 250 от АПК, а се извършват в изпълнение на регламентирани в закона правомощия. Не са налице основания да се разпореди прекратяване на обжалваните действия. Искането се явява неоснователно и следва да бъде отхвърлено“, обяви състав на Административен съд – Стара Загора, в свое разпореждане от 6 август. Поводът е искане на Сдружение за оптимизиране на правосъдието и администрацията за прекратяване на неоснователни действия, извършвани от длъжностни лица в МВР – Стара Загора, изразяващи се в блокиране на автомобили по пътя за Хасково. Искането е било подадено на петия ден от блокадата на подстъпа на автомагистрала „Тракия“ в района на неработещото летище (път I-5). Според протестиращите не те, а полицията възпрепятства свободното предвижване на гражданите и това налага използване на обходни маршрути.

В текста на разпореждането (публикувано в социалните мрежи) съдът е записал още: „създаването на организация по движение по път I-5 поради блокирането му от протестиращи се основава на законовата разпоредба на чл. 14, ал. 2, т. 5 от ЗМВР, даваща правомощие на полицейските органи да осигуряват обществения ред при протести, както и чл. 167, ал. 1, т. 1 от ЗДвП. Те изпълняват предвидените в закона дейности, посочени по-горе по опазване на обществения ред и осигуряване на безопасността на движението по път I-5.“

Искането за отстраняването на униформените от района на протеста е отхвърлено като неоснователно. То може да бъде обжалвано в тридневен срок пред ВАС.

Припомняме, че на 4 август вечерта общинската съветничка от партия „Възраждане“ Искра Михайлова, която е участник в протестната акция, разпространи заснето от нея видео, в което нарича един от униформените служители на реда „капут“.

В коментари под линка за лайфа старозагорци напомниха на авторката, че е общински съветник и подобен език е твърде далеко от разбиранията им за цивилизован диалог.

Христо ДИМИТРОВ