Агнешко по Великден ще има, но не на всяка трапеза

242

Овцевъдите са притеснени от истерията около високите цени в магазините

Опасения за пазара на българско агнешко обзема родните овцевъди седмици преди празниците по Великден и Гергьовден. Причината е истерията около високите цени в магазинната мрежа. Това призна за „Старозагорски новини“ председателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) Симеон Караколев. Активният период на търговия на агнешко в страната по традиция обхваща период между двата големи християнски празника. По думите на Караколев около 80% от пазара е съсредоточен около Великден, а останалите 20% – по Гергьовден. „Ако в този промеждутък страстите, съпътстващи истерията с високите цени в търговската мрежа, не стихнат, рискуваме потребителите да се отдръпнат. Случи ли се това, не е ясно какво ще правим с българското агнешко месо“, предупреди председателят на НОКА.

Към момента овцевъдите се надяват, че цените по празниците ще се задържат на миналогодишните нива. Според Караколев търговията на дребно за килограм живо тегло се очаква да бъде в диапазона 10-12 лв. без ДДС. На едро прогнозите са за 8.50 лв. – 9 лв. без ДДС, а в магазинната мрежа между 25 – 27 лв.

Евтин внос на агнешко от Северна Македония и тази година тормози българските стопани. Симеон Караколев не скри, че усложненият пазар в югозападната ни съседка ще бъде причина за поредната конкуренция по празниците между родното месо и това от съседите ни. През миналата година редица фермери у нас възразиха срещу нелоялната конкуренция. Многократно в годините назад браншови организации са приканвали българските институции за по-строг контрол по отношение вноса на агнешкото за Великден от Северна Македония, но към момента реакция няма.

Живко ИВАНОВ