Автобус с 22 работници на ТЕЦ 2 катастрофира край Нова Загора

693

На място са загинали водачът и единият от пътниците, 2 са приети в болница

Двама мъже на по 56 и 49 години загинаха при поредна зверска катастрофа на автобус „Мерцедес“, превозващ 22 работници от дневната смяна на ТЕЦ „Марица изток 2“.

Жестокият инцидент, при който има и 8 ранени, е станал около 6:45 часа днес по пътя между новозагорските села Сокол и Еленово при опит на водача на автобуса, собственост на ямболската фирма „Дичони“, да вземе сравнително лесен десен завой.

При все още неустановени причини автобусът е навлязъл в канавката, движил се е с огромна скорост около 50 метра и без никакъв спирачен път се е врязал в дърво, при което на място е загинал 56-годишният шофьор Георги Костов и седящият зад него 49-годишен ямболия Кольо Иванов, работник на държавното дружество „Язовири и каскади“. След удара автобусът е паднал наляво, част от 22-та пътници са успели да се измъкнат през счупените странични стъкла.

Осем души, сред които е една жена – работници от дневната смяна на ТЕЦ „Марица изток 2“, са били откарани с линейки първоначално до новозагорската МБАЛ, а след преглед на рентген са изпратени към сливенската МБАЛ, уточни шефката на новозагорската болница д-р Станка Иванова. Пренасочването се наложило, защото при тях нямало хирургично отделение.

След преглед в МБАЛ – Сливен, шестима от пострадалите са били освободени за домашно лечение, а двама мъже на по 56 и 57 години са оставени там. Единият е в отделението по реанимация със съчетана травма и счупване на тазобедрена става, а другият е в ортопедия със счупвания на костите на

ръката, но нямало пряка опасност за живота им, според началника на Спешното отделение д-р Тодор Суванков.

Близо 4 часа продължи предварителният оглед на местопроизшествието, през което време труповете на загиналите останаха заклещени между дървото и тенекиите. Малко преди 12:00 часа беше извадено тялото на Кольо Иванов. При вида му сестра му Бинка, дошла на мястото на трагедията, едва не припаднала. По думите й първоначално й казали, че брат й е жив и че е транспортиран за Сливен, но впоследствие истината се оказала зловеща.

„Снощи бяхме заедно, беше весел, говорехме си за разни домашни работи, той има две големи вече деца, нищо не предполагаше, че днес ще го видя премачкан“, през сълзи сподели съкрушената от скръб 46-годишна жена.

По думите на колеги на шофьора човекът бил изключително съвестен, автобусът наскоро бил преминал през технически преглед. Те предположиха, че катастрофата е станала поради внезапно прилошаване на водача и евентуално заледен участък по пътя. Присъстващите на огледа пътни полицаи са категорични, че скоростта на „Мерцедеса“ е била доста над разрешените на това място 90 км/час. Тепърва ще се прави оглед на тахошайбата, каквато задължително трябва да има на автобуса, който е извършвал редовен рейс по договор с топлоцентралата. За да извадят труповете на пътните полицаи, се наложи да ползват влекач, собственост на ямболията Динко Вълев.

От ТЕЦ „Марица изток 2“ коментираха, че пристигналите на работа преживели катастрофата работници са били веднага изпратени за контролен преглед в старозагорската УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“, макар да нямали никакви оплаквания.

Христо ХРИСТОВ