Уважаеми посетители

Уважаеми посетители, Интернет страницата на "Старозагорски новини" е с нова, по-актуална визия. Той е със същия адрес starozagrskinovini.com. Тези от Вас, които не са успели да влязат в новия ни...


Прочети...

Зам.-председателят на НС Емил Христов направи родолюбив жест към 90 старозагорски ученици

Благодарение на личния жест на зам.-председателя на НС Емил Христов общо 90 старозагорски гимназисти и част от членовете на Младежкия общински съвет ще имат възможност да посетят тържествата на връх...


Прочети...

Мартин Димитров: Хората, които държат за АЕЦ "Белене", имат желанието и ентусиазма да затворят съществуващи мощности

Повдигането въпроса за евентуално балканско икономическо обединение с цел изграждане на втора ядрена централа у нас провокира общественото внимание. Темата, свързана преди всичко с енергийната сигурност и потенциал на страната,...


Прочети...

ТИР-овете препълниха паркингите в Старозагорско

Всички паркинги в Гурково и този на летище Стара Загора днес бяха препълнени от ТИР-ове, които очакваха да бъдат пропуснати през прохода Хаинбоаз. Причина бе затворената граница от румънска страна...


Прочети...

Шест общини в Старозагорска област са с преустановени учебни занятия

От общо 11-те общини на територията на Старозагорска област в 6 училищата са затворени. Това са Стара Загора, Гълъбово, Раднево, Гурково и Опан. С решение на кметовете на съответните общини е...


Прочети...

Расте броят на делата за случаи на домашно насилие

Чувствително е нараснал броят на заведените дела по казуси за домашно насилие, през 2017 г. са образувани 50 дела, съобщи председателят на Районен съд - Стара Загора, Милена Колева. По...


Прочети...

Лошото време не спря крадците на жици

Близо 1 км елпроводници са били откраднати от неизвестни лица от преносната мрежа към старозагорското село Ракитница. Сигналът е бил подаден рано сутринта на 26 февруари. Похитителите са се възползвали от...


Прочети...

Промоция с награди ваучери от METRO за малкия бизнес от „Финтрейд Файнанс“

Всички нови клиенти на „Финтрейд Файнанс“ АД, които сключат Договор за Бизнес линия „Финтрейд Оборот“ или вносков заем „Финтрейд Инвест“ до 5000 (пет хиляди) лева с условия за изплащане на...


Прочети...

20 села от Старозагорска област имат нарушено електрозахранване

Днес от "Електроразпределение Юг" (част от EVN България) съобщиха, че екипите им продължават дейностите за възстановяване на електрозахранването в засегнатите райони. С изместването на снеговалежите на изток остава усложнена ситуацията...


Прочети...

Недопустимо, но факт: Директор на "Мини Марица-изток" подкрепи изграждането на АЕЦ "Белене"

Един от бившите директори на "Мини Марица-изток", управлявал държавното въгледобивно дружество в периода 2005-2009 г. инж. Иван Марков, подкрепи изграждането на АЕЦ "Белене" и предрече по-ранното затваряне на въглищните топлоцентрали. Позицията...


Прочети...
0123456789

Информацията в сайта е собственост на вестник „Старозагорски новини”. При използването й, позоваването на източника е задължително!

Старозагорската МБАЛ "НиаМед" посреща 10-годишен юбилей

10-годишната Таня Колева е първото бебе, родено в старозагорската МБАЛ "НиаМед", която в петък ще празнува своя 10-годишен юбилей. На снимката Таня е със собственика на болницата - уважавания акушер-гинеколог д-р Николай Христов Екипът на МБАЛ "НиаМед" - Стара Загора На 7 юли тази година Многопрофилната болница за активно лечение "НиаМед" в Стара Загора ще празнува 10-годишен юбилей. Очаква се сред гостите на тържеството да са представители на Областната и Общинската администрация, на РЗОК, РЗИ, главните лекари на почти всички болници в региона, приятели, колеги.

Започнало с 4 отделения и персонал от 30 души, днес в лечебното заведение работят 86 специалисти и помощен персонал, които се грижат всеки пациент да получи не само здравна помощ, а и адекватно отношение, когато се чувства най-лабилен.

За десет години над 4 800 бебета проплакаха в "НиаМед"

"Когато открихме болницата, акцентът в работата ни беше акушеро-гинекологичната дейност. Десет години по-късно отчитаме, че екипите ни са посрещнали на бял свят повече от 4 800 деца, защото всеки ден в родилната зала изплаква нов гражданин на света", не скри задоволството си пред медията ни собственикът и началник на АГ-отделението д-р Николай Христов.

Здравното заведение отговаря на всички медицински стандарти в грижата за жените, родилките и бебетата. През последните няколко години то затвърди позициите си на търсена специализирана болница по акушерство, гинекология и неонатология.

"Имаме пациентки не само от други области в страната, а и от други нации. Скоро ще ражда бъдеща майка от Перу. Нашата болница предпочетоха и бременни жени от Мексико, Гватемала, Китай, Тайланд и др., които са от смесени бракове. Няма да скрия, че 95% от нашите родилки изразяват своята голяма благодарност за положените към тях и бебетата им грижи. С някои се виждаме в града, гледаме бебетата, които растат. И това е много приятно. То всъщност е най-високата оценка за мениджмънта и предлаганите медицински дейности в лечебното ни заведение", добави д-р Христов.

В АГ-отделението за тези десет години са се родили 2 483 момчета и 2 319 момичета. Лекарите д-р Николай Христов, д-р Милка Салджийска, д-р Тончо Качаров и д-р Мира Христова са посрещнали и 89 двойки (близнаци), и 2 тройки (тризнаци).

Отделението по неонатология разполага с 6 кувьоза, монитори, респиратори, термолегла и лампи за фототерапия, които осигуряват на новородените перфектни медицински грижи.

В "НиаМед" не забравят и първото дете, проплакало в родилната зала на новооткритото лечебно заведение - 10-годишната Таня Колева. Родителите й - Десислава Димитрова и Георги Колев, избират болница "НиаМед" не само защото баба Таня е човекът, който е насърчил д-р Николай Христов да се заеме с построяването на болницата, а и защото знаят, че бебето им ще изплаче за първи път в сигурни ръце. Иначе семейството живее в София. Връстничката на "НиаМед" през септември ще е ученичка в четвърти клас на Десето СОУ "Атанас Далчев" в столицата. Независимо от статистическите данни в национален мащаб, които сочат намаляване на раждаемостта, в МБАЛ "НиаМед" бъдещите майки, които търсят лекарската помощ там, всяка година се увеличават.

"Чу се, че родилната помощ ще има лимити, което е кошмар. Не знам дали трябва да се ограничават средствата за един пациент. Правилото е те да вървят след пациента, който избира къде да иде да се лекува. И тогава ще има реална конкуренция между болничните заведения, която пък е основата за доброто здравеопазване", категоричен е д-р Христов.

Откакто съществува, в здравното заведение
са се излекували 23 844 пациенти

В момента болницата разполага с пет отделения, три операционни зали, родилна зала, клинична лаборатория, образна диагностика, които са оборудвани с високотехнологична апаратура. В Хирургичното отделение са се лекували 6 047 пациенти, висококвалифицирана помощ в Отделението по гастроентерология са получили 1 365 болни, а в ОАИЛ - 4 276 души. Направени са 324 403 клинико-лабораторни изследвания и 7 683 рентгенографии.

В навечерието на празника д-р Христов изказа своята благодарност на колегите си д-р Димитър Салабашев, д-р Анчо Димитров, д-р Христин Христов, д-р Славена Палийска, д-р Мария Дончева, д-р Иван Ников, д-р Емил Тилев, д-р Теодора Каварджиклиева, д-р Илия Илиев, д-р Иван Цолов, д-р Мария Апостолова, д-р Ивелина Кардашлиева за професионализма и всеотдайната работа за опазване здравето на пациентите.

"Лекарите при нас мислим само как да лекуваме. Нямаме проблеми с болничните консумативи, нямаме и задължения. Стабилното финансово състояние на болницата се дължи на огромния труд, който всеки един от персонала полага всеки ден", благодарен е д-р Христов.

Здравната каса и финансирането по нейна линия

МБАЛ "НиаМед" има сключен договор с РЗОК - Стара Загора по 62 клинични пътеки.
"Не можем да спрем да работим със Здравната каса, защото ще натоварим пациента, който си е плащал здравната осигуровка редовно. Той ще се чувства ощетен. Съвсем наскоро имахме проверка от НЗОК. Те бяха изненадани, забележете - изненадани!, колко добре си вършим работата. А като ни се пречи от тяхна страна заради финансирането, тогава за какво говорим?", задава въпрос лекарят. Той смята, че несправедливостта в разпределение на средствата от страна на НЗОК може да се реши само на основата на принципа "парите следват пациента". Въпреки срещата на ръководители на здравни заведения с депутатите от 27-ми Старозагорски избирателен район, Надзорният съвет на НЗОК все още дължи публично обяснение как и защо е направил националното разпределение на средствата за Старозагорска област, които са в противоречие с увеличението от 8% на собствения й бюджет за 2017 г.

"В България има читави хора, които могат да направят реформата в здравеопазването, защото са наясно как да стане. Трябва обаче да има политическо желание за това", убеден е д-р Христов.

За бъдещето на болницата и приемствеността

"Надявам се болницата да продължи да я има. Дъщеря ми (д-р Мира Христова, б. а.) работи тук и вярвам, че приемствеността ще се случи. Засега тя приема уроците така, както аз съм се учил от д-р Саркисян, за което съм му много благодарен", е надеждата на бащата.

По повод юбилея д-р Христов благодари на целия екип на МБАЛ "НиаМед" за перфектната ежедневна работа, въпреки трудностите, която се върши в името на пациентите.

"Тези хора наистина са герои", подчерта д-р Христов. Той и екипът на болницата очакват своите гости в петък от 11:00 часа, за да отпразнуват заедно 10-годишнината от изграждането на лечебното заведение.

Димка КАБАИВАНОВА