Уважаеми посетители

Уважаеми посетители, Интернет страницата на "Старозагорски новини" е с нова, по-актуална визия. Той е със същия адрес starozagrskinovini.com. Тези от Вас, които не са успели да влязат в новия ни...


Прочети...

Зам.-председателят на НС Емил Христов направи родолюбив жест към 90 старозагорски ученици

Благодарение на личния жест на зам.-председателя на НС Емил Христов общо 90 старозагорски гимназисти и част от членовете на Младежкия общински съвет ще имат възможност да посетят тържествата на връх...


Прочети...

Мартин Димитров: Хората, които държат за АЕЦ "Белене", имат желанието и ентусиазма да затворят съществуващи мощности

Повдигането въпроса за евентуално балканско икономическо обединение с цел изграждане на втора ядрена централа у нас провокира общественото внимание. Темата, свързана преди всичко с енергийната сигурност и потенциал на страната,...


Прочети...

ТИР-овете препълниха паркингите в Старозагорско

Всички паркинги в Гурково и този на летище Стара Загора днес бяха препълнени от ТИР-ове, които очакваха да бъдат пропуснати през прохода Хаинбоаз. Причина бе затворената граница от румънска страна...


Прочети...

Шест общини в Старозагорска област са с преустановени учебни занятия

От общо 11-те общини на територията на Старозагорска област в 6 училищата са затворени. Това са Стара Загора, Гълъбово, Раднево, Гурково и Опан. С решение на кметовете на съответните общини е...


Прочети...

Расте броят на делата за случаи на домашно насилие

Чувствително е нараснал броят на заведените дела по казуси за домашно насилие, през 2017 г. са образувани 50 дела, съобщи председателят на Районен съд - Стара Загора, Милена Колева. По...


Прочети...

Лошото време не спря крадците на жици

Близо 1 км елпроводници са били откраднати от неизвестни лица от преносната мрежа към старозагорското село Ракитница. Сигналът е бил подаден рано сутринта на 26 февруари. Похитителите са се възползвали от...


Прочети...

Промоция с награди ваучери от METRO за малкия бизнес от „Финтрейд Файнанс“

Всички нови клиенти на „Финтрейд Файнанс“ АД, които сключат Договор за Бизнес линия „Финтрейд Оборот“ или вносков заем „Финтрейд Инвест“ до 5000 (пет хиляди) лева с условия за изплащане на...


Прочети...

20 села от Старозагорска област имат нарушено електрозахранване

Днес от "Електроразпределение Юг" (част от EVN България) съобщиха, че екипите им продължават дейностите за възстановяване на електрозахранването в засегнатите райони. С изместването на снеговалежите на изток остава усложнена ситуацията...


Прочети...

Недопустимо, но факт: Директор на "Мини Марица-изток" подкрепи изграждането на АЕЦ "Белене"

Един от бившите директори на "Мини Марица-изток", управлявал държавното въгледобивно дружество в периода 2005-2009 г. инж. Иван Марков, подкрепи изграждането на АЕЦ "Белене" и предрече по-ранното затваряне на въглищните топлоцентрали. Позицията...


Прочети...
0123456789

Информацията в сайта е собственост на вестник „Старозагорски новини”. При използването й, позоваването на източника е задължително!

Кметът Галина Стоянова: Желанието за по-добър живот на казанлъчани е нашата движеща сила

Галина Стоянова по време на отчета сиЧаст от казанлъчани, препълнили залата на ул."Искра" 4С тези думи завърши представянето на Отчета на кмета на Община Казанлък Галина Стоянова за втората година от втория й мандат, който се състоя на 29 ноември вечерта в препълнената зала на Културно-информационния център на ул."Искра" 4. Пред гражданите Стоянова благодари на казанлъчани за тяхното разбиране, високи изисквания и човешки взаимоотношения и увери, че продължава напред."Наясно сме, че отново ще има сериозни предизвикателства, но смело мога да заявя, че ги очакваме", заяви тя.

Като сбъдната мечта в Отчета на кмета присъстваше откриването на Технически колеж - Казанлък, при ТУ - София. Галина Стоянова получи приветствията на Академичния съвет на ТУ - София, и ръководството на Техническия колеж - Казанлък, поднесени лично от доц. Пламен Угринов. Началото на академичната година, поставено на 23 октомври 2017 г. прие първите 80 студенти, но още 40 не са успели да се запишат навреме, което показва големия интерес към учебното заведение. Според Стоянова значението на важното събитие, резултат на последователните усилия на няколко градоначалници, бизнеса и влиятелни личности в обществения живот на България, нейните съграждани ще оценяват тепърва във времето.

Следвайки неотклонно приоритета "Образование", месец по-рано, на 12 септември, в Града на розите бе открит единственият по рода си в страната Национален център по природоматематически науки, в който ще се обучават деца от цяла България. За изграждането на Националния център Държавата осигури над 1 млн. лева, а за укрепващи дейности на сградата Общината вложи допълнително повече от 350 хиляди лева от своя бюджет.

Успешната реализация на целта за цялостно обновяване на образователната инфраструктура на територията на общината е близо, уточни Стоянова. След извършените и започнати реконструкции през 2017 г. предстои ремонт само на 3 детски заведения, за да станат факт напълно модернизираните детски ясли, градини и училища.

Договорът по проект "Обновяване на образователната инфраструктура в община Казанлък" за безвъзмездна финансова помощ бе сключен в началото на октомври на обща стойност 9 504 532.06 лв. По него се предвижда за 26 месеца да бъдат извършени основен ремонт, внедряване на мерки за енергийна ефективност и облагородяване на дворните пространства на ДГ No 1, ДГ No 11 и филиал на ДГ No 15 в ж.к. "Изток", както и на основните училища в градовете Крън и Шипка и селата Хаджидимитрово, Овощник и Ръжена.

Предстои да започне работата и по проект с прогнозна стойност на строителството 1 133 739.468 лв. "Внедряване на мерки за енергийна ефективност на СУ "Екзарх Антим I", за което договорът вече е подписан.

Само преди дни Община Казанлък получи одобрение от Управляващия орган на МРРБ за 100%-во безвъзмездно финансиране в продължение на услугата за достъп на всяко дете до качествени грижи и услуги в размер на 530 000 лв.

Жителите на ж.к. "Изток" са свидетели на свършеното дотук по мащабния проект "Обновяване на градската среда в град Казанлък", продължи в отчета си Стоянова. Договорът за безвъзмездна финансова помощ бе подписан в края на 2016 г. на стойност 5 655 048.59 лв. Работи се по реконструкцията и рехабилитацията на 4 големи квартални улици, обновяване на 2 междублокови пространства, нови тротоари и улично осветление.

На принципа на равнопоставеност и през 2017 г. са заделени средства за по-уредения ж.к. "Васил Левски" в западната част на града. Бе изградено ново междублоково пространство, със зони за отдих и игра на децата и прилежащ паркинг на обща стойност около 300 000 лв.

Извършената реконструкция на улици в Казанлък, населените места и общинската пътна мрежа през 2017 г. е на обща стойност 2 507 593.68 лв. с ДДС. За града - 1 392 241.10 лв., за населените места - 615 352.58 лв. С постановление на Министерски съвет бяха отпуснати допълнително веднъж 500 000 лв., втори път - за облагородяване на централните части на град Шипка 150 000 лв., а само преди дни - други 400 000 лв.

За поредна година Община Казанлък продължи финансирането на семейни двойки, кандидатствали по процедурата за подпомагане на асистирана репродукция за семейства по метода "Ин витро". През 2017 г. са подпомогнати 11 семейни двойки с общата сума от 20 000 лв. За втори пореден път Община Казанлък подпомогна годишно лекари-специализанти в МБАЛ "Д-р Христо Стамболски". От максималната сума за един специализант (в размер на 3 000 лв.) се възползваха четирима млади лекари.

Като успех за шестгодишния труд на Община Казанлък кметът Галина Стоянова посочи изработването на четири стратегически важни устройствени плана, по които ще могат да работят екипите и след края на настоящия кметски мандат: Общ устройствен план на град Казанлък, Общ устройствен план на Долината на тракийските царе, Интегриран план за градско възстановяване и развитие и Общия устройствен план на община Казанлък. От 265 общини в страната само 12 могат да се похвалят с приет ОУП.

Като два нови, огромни прозореца към света за Казанлък през 2017-а Стоянова посочи двете побратимявания през годината: през месец май в Сеул Метрополитен, Южна Корея, където Община Казанлък подписа Меморандум за сътрудничество в областта на културата, икономиката и туризма с район Джунанг-гу, Сеул, и на 26 септември, когато беше подписано Споразумение за сътрудничество с гр. Блида, Алжир.

"Положихме наистина сериозни усилия, които обаче, без никакво съмнение, си струваха, защото са в полза за всички казанлъчани", оцени работата на своя екип кметът на Казанлък на финала на своя Отчет за 2016-а - 2017 г. "Оттук нататък предстои още повече работа. Няма да се задоволим само с текущите си постижения", обеща тя на своите съграждани и посочи като главни приоритети за 2018 г. подобряване на инфраструктурата и на бизнес климата в общината.

Нестандартен избор за начало на вечерта направи Стоянова със стихове от "Думи без значение" и поетично рамкира финала на срещата с римите от новата стихосбирка "Дом на вятъра" на Димитър Кабаков, директор на Общински театър "Любомир Кабакчиев" и стихотворението "Катарзис".

Пред всички прозвуча Благодарствен адрес към кмета на Казанлък от Старозагорската епархия и казанлъшката духовна околия с думи на благословия.

(СН)