Уважаеми посетители

Уважаеми посетители, Интернет страницата на "Старозагорски новини" е с нова, по-актуална визия. Той е със същия адрес starozagrskinovini.com. Тези от Вас, които не са успели да влязат в новия ни...


Прочети...

Зам.-председателят на НС Емил Христов направи родолюбив жест към 90 старозагорски ученици

Благодарение на личния жест на зам.-председателя на НС Емил Христов общо 90 старозагорски гимназисти и част от членовете на Младежкия общински съвет ще имат възможност да посетят тържествата на връх...


Прочети...

Мартин Димитров: Хората, които държат за АЕЦ "Белене", имат желанието и ентусиазма да затворят съществуващи мощности

Повдигането въпроса за евентуално балканско икономическо обединение с цел изграждане на втора ядрена централа у нас провокира общественото внимание. Темата, свързана преди всичко с енергийната сигурност и потенциал на страната,...


Прочети...

ТИР-овете препълниха паркингите в Старозагорско

Всички паркинги в Гурково и този на летище Стара Загора днес бяха препълнени от ТИР-ове, които очакваха да бъдат пропуснати през прохода Хаинбоаз. Причина бе затворената граница от румънска страна...


Прочети...

Шест общини в Старозагорска област са с преустановени учебни занятия

От общо 11-те общини на територията на Старозагорска област в 6 училищата са затворени. Това са Стара Загора, Гълъбово, Раднево, Гурково и Опан. С решение на кметовете на съответните общини е...


Прочети...

Расте броят на делата за случаи на домашно насилие

Чувствително е нараснал броят на заведените дела по казуси за домашно насилие, през 2017 г. са образувани 50 дела, съобщи председателят на Районен съд - Стара Загора, Милена Колева. По...


Прочети...

Лошото време не спря крадците на жици

Близо 1 км елпроводници са били откраднати от неизвестни лица от преносната мрежа към старозагорското село Ракитница. Сигналът е бил подаден рано сутринта на 26 февруари. Похитителите са се възползвали от...


Прочети...

Промоция с награди ваучери от METRO за малкия бизнес от „Финтрейд Файнанс“

Всички нови клиенти на „Финтрейд Файнанс“ АД, които сключат Договор за Бизнес линия „Финтрейд Оборот“ или вносков заем „Финтрейд Инвест“ до 5000 (пет хиляди) лева с условия за изплащане на...


Прочети...

20 села от Старозагорска област имат нарушено електрозахранване

Днес от "Електроразпределение Юг" (част от EVN България) съобщиха, че екипите им продължават дейностите за възстановяване на електрозахранването в засегнатите райони. С изместването на снеговалежите на изток остава усложнена ситуацията...


Прочети...

Недопустимо, но факт: Директор на "Мини Марица-изток" подкрепи изграждането на АЕЦ "Белене"

Един от бившите директори на "Мини Марица-изток", управлявал държавното въгледобивно дружество в периода 2005-2009 г. инж. Иван Марков, подкрепи изграждането на АЕЦ "Белене" и предрече по-ранното затваряне на въглищните топлоцентрали. Позицията...


Прочети...
0123456789

Информацията в сайта е собственост на вестник „Старозагорски новини”. При използването й, позоваването на източника е задължително!

34 месеца ще престои зад решетките убиецът на Паоло

Няколко десетки жени и мъже излязоха пред Съда, за да настояват за ефективно правораздаване.Убиецът на 4-годишния Паоло, бизнесменът Георги Сапунджиев, призна вината си.Точно 34 месеца ще престои зад решетките (ако, разбира се, междувременно не работи или не бъде помилван!) 44-годишният старозагорски бизнесмен Георги Сапунджиев, който на 2 юни т.г. прегази и уби на място с джипа си невръстния Паоло Иванов на метри от СОУ "Васил Левски".

В 17:50 часа на 21 ноември, след продължило почти 8 часа заседание, тричленен състав на Старозагорския окръжен съд с докладчик Ива Стефанова постанови осъдителна ефективна присъда за Сапунджиев в размер на 3 години и 4 месеца.

От нея обаче ще трябва да бъде приспаднато времето, през което като обвиняем е бил с мярка за неотклонение "домашен арест. (От 3 юни до 21 ноември включително, когато мярката бе променена в "парична гаранция в размер на 1500 лв.) Георги Сапунджиев ще трябва да заплати 10 500 лв. разноски по делото на гражданските обвинители - семейството на Красимира и Иван Иванови, както и направените разходи по извършването на експертизите. Той няма да има право да управлява и МПС в рамките на 5 години.

Първата реакция на майката на Паоло, психоложката Красимира Иванова, беше тъжна усмивка и лаконичната реплика: "Всичко очаквахме. Човек не знае какво има в главите на съдиите. Това не е присъда..." По време на една от почивките Иванова сподели: "Сигурно много хора никога няма да спят спокойно заради гледката, на която са станали неволни свидетели при прегазването на сина ни..."

Осъденият отказа коментар, а защитникът му Георги Георгиев не се ангажира с категоричен отговор дали в законния 15-дневен ред клиентът му ще поиска да обжалва пред Апелативен съд - Пловдив.

Какво всъщност се
случи в съдебната зала

Минути преди да бъде даден ход на делото по същество, обвиняемият по НОХД No 418/2014 г. Георги Сапунджиев призна в съдебна зала вината си и поиска съдебното следствие да се гледа в условията на съкратена процедура.

Искането изненада до известна степен държавното обвинение и защитниците на семейството на загиналото дете.

Нито една от страните не възрази и след продължило 15 минути закрито заседание съставът прие предложението и освободи призованите 14 свидетели и вещите лица.

Логично дойде и искането за промяната в мярката за неотклонение от "домашен арест" в по-леката "парична гаранция", което също не срещна възражения от представителя на държавното обвинение и защитата на опечалените родители.

Искането за по-лека мярка за неотклонение защитникът на обвиняемия, адвокат Георги Георгиев, обоснова с примерно поведение на клиента, съдействието му в хода на досъдебната фаза и необходимостта да се грижи за семейството, което след трагичния инцидент се е установило да живее в Германия. В условията на новата мярка той няма да има право да пътува извън граница.

4-годишният малчуган бе прегазен на пешеходна пътека от джип "Ленд Роувър", каран от Сапунджиев привечер на 2 юни т.г. Шофьорът е нарушил грубо половин дузина членове на Закона за движение по пътищата, отбеляза в обвинителния акт прокурор Румен Арабаджиков. В биографията си като водач на МПС Сапунджиев имал издадени и влезли в сила 5 наказателни постановления и една глоба по фиш за груби нарушения на ЗДП, сочи официална справка от ОД на МВР - Стара Загора. В две трети от случаите глобите не били платени и до момента.

Според вещото лице по назначената техническа експертиза инж. Валентин Вълчев, джипът се е движел със скорост от 10.7 км/час. Водачът е имал отлична видимост.

В хода на адвокатските пледоарии бе уточнено, че

детенцето е било влачено близо 5.6 м

Ако шофьорът е бил натиснал спирачката след сблъсъка с велосипедчето, е имало, макар и теоретична, възможност детето да оцелее при спирачен път с тази скорост от 3.6 м.

Най-вероятно причината за прегазването е отклоняване вниманието на Сапунджиев.

Съдът отказа да приеме като доказателства по делото две подписки от граждани на България и Испания, изпратени от Върховната касационна прокуратура.

Според съдия-докладчика от Старозагорския окръжен съд Ива Стефанова, приемането на подписките щяло да бъде недопустима намеса в работата на съда. Същата теза изразиха и защитниците от двете страни.

За ефективно правосъдие и налагане на възможно

най-тежката присъда - 10 години затвор

призова преди началото на заседанието майката на Паоло Красимира Иванова. За същото пледираха адвокатите на семейството Иван Иванов и Ганчо Баев. Държавният обвинител поиска затвор от 6 години и половина, докато защитникът на Сапунджиев, адвокат Георги Георгиев, призова съда да търси справедливостта около 3-те години, възможно било и условно наказание.

По-голямата част от пренията бяха свързани с въпросите дали мястото, където се е разиграла трагедията, е било означено изрично като пешеходна зона.

В чисто риторичен план прозвучаха питанията на адвокат Георгиев дали не трябва да бъде търсена отговорност и от институциите, които във времето не са обозначили точно зоната като пешеходна. Както и защо, кога и по чие разпореждане са били премахнати заградителните кашпи по улица "К. Ганчев", в близост до входа на СОУ "Васил Левски".

В крайна сметка при постановяването на присъдата съдът оневини Сапунджиев по обвинението, че е причинил смърт по непредпазливост на пешеходна пътека, което обяснява и по-ниския размер на наложеното наказание.

"На практика присъдата е 5-годишна, но в условията на съкратеното производство по закон тя се намаля автоматично с 1/3-та, напомни съдебният заседател Енчо Иванов.

Ако присъдата бъде потвърдена от състав на Пловдивския апелативен съд или ако не бъде обжалвана в законовия срок - изтърпяването й ще започне при първоначален общ режим.

Няколко десетки мъже, жени и деца се събраха след призив в социалните мрежи на мълчаливо бдение преди началото на съдебното заседание в Стара Загора. Сред тях бе и народният представител от ГЕРБ Нели Петрова, чиято дъщеря Лора бе прегазена на пешеходна пътека от рокер във Варна. Тя подкрепи исканията за промени в НК и за по-строги наказания на виновните при пътнотранспортни произшествия.

Христо ХРИСТОВ