Уважаеми посетители

Уважаеми посетители, Интернет страницата на "Старозагорски новини" е с нова, по-актуална визия. Той е със същия адрес starozagrskinovini.com. Тези от Вас, които не са успели да влязат в новия ни...


Прочети...

Зам.-председателят на НС Емил Христов направи родолюбив жест към 90 старозагорски ученици

Благодарение на личния жест на зам.-председателя на НС Емил Христов общо 90 старозагорски гимназисти и част от членовете на Младежкия общински съвет ще имат възможност да посетят тържествата на връх...


Прочети...

Мартин Димитров: Хората, които държат за АЕЦ "Белене", имат желанието и ентусиазма да затворят съществуващи мощности

Повдигането въпроса за евентуално балканско икономическо обединение с цел изграждане на втора ядрена централа у нас провокира общественото внимание. Темата, свързана преди всичко с енергийната сигурност и потенциал на страната,...


Прочети...

ТИР-овете препълниха паркингите в Старозагорско

Всички паркинги в Гурково и този на летище Стара Загора днес бяха препълнени от ТИР-ове, които очакваха да бъдат пропуснати през прохода Хаинбоаз. Причина бе затворената граница от румънска страна...


Прочети...

Шест общини в Старозагорска област са с преустановени учебни занятия

От общо 11-те общини на територията на Старозагорска област в 6 училищата са затворени. Това са Стара Загора, Гълъбово, Раднево, Гурково и Опан. С решение на кметовете на съответните общини е...


Прочети...

Расте броят на делата за случаи на домашно насилие

Чувствително е нараснал броят на заведените дела по казуси за домашно насилие, през 2017 г. са образувани 50 дела, съобщи председателят на Районен съд - Стара Загора, Милена Колева. По...


Прочети...

Лошото време не спря крадците на жици

Близо 1 км елпроводници са били откраднати от неизвестни лица от преносната мрежа към старозагорското село Ракитница. Сигналът е бил подаден рано сутринта на 26 февруари. Похитителите са се възползвали от...


Прочети...

Промоция с награди ваучери от METRO за малкия бизнес от „Финтрейд Файнанс“

Всички нови клиенти на „Финтрейд Файнанс“ АД, които сключат Договор за Бизнес линия „Финтрейд Оборот“ или вносков заем „Финтрейд Инвест“ до 5000 (пет хиляди) лева с условия за изплащане на...


Прочети...

20 села от Старозагорска област имат нарушено електрозахранване

Днес от "Електроразпределение Юг" (част от EVN България) съобщиха, че екипите им продължават дейностите за възстановяване на електрозахранването в засегнатите райони. С изместването на снеговалежите на изток остава усложнена ситуацията...


Прочети...

Недопустимо, но факт: Директор на "Мини Марица-изток" подкрепи изграждането на АЕЦ "Белене"

Един от бившите директори на "Мини Марица-изток", управлявал държавното въгледобивно дружество в периода 2005-2009 г. инж. Иван Марков, подкрепи изграждането на АЕЦ "Белене" и предрече по-ранното затваряне на въглищните топлоцентрали. Позицията...


Прочети...
0123456789

Информацията в сайта е собственост на вестник „Старозагорски новини”. При използването й, позоваването на източника е задължително!

Преврат в БСП - Казанлък

От "Позитано" 20 явно започват прочистване на партийните редици от "враговете с партиен билет" БСП в Казанлък ще избира председател, общински партиен съвет и контролна комисия на насрочена за 12 май конференция. Това е решил Националният съвет на БСП на заседание, проведено на 24 февруари. С решението реално се прекратява мандатът на досегашните ръководни органи, съобщиха днес от Областния съвет на БСП в Стара Загора.

По време на заседанието е било разгледано организационното състояние на БСП в Града на розите, изслушан е бил анализ на проверки и констатации, направени от Работна група, излъчена от националното партийно ръководство, както и проверка от 2016 г. на Общопартийната контролна комисия, известна още като "страшния съд".

По информация на Областния съвет на партията "до това се е стигнало след множество сигнали и жалби през 2016 г. на социалисти и структури на БСП след неприемане на нови членове от националната кампания "Ела в БСП, за да създадем по-добро бъдеще" и недопускане на делегати на общинска конференция, строго охранявана и от социалисти".

Според констатациите от проверките нерешените проблеми са довели до противопоставяне, изостряне на напрежението в общинската организация и до силна поляризация на мнения и позиции на партийни членове по въпроси, "свързани със стила и методите на работата на партийните ръководства по резултатите на провежданата местна политика", посочват от Областния съвет на БСП.

Националният съвет, след като е изслушал доклада на Работната група и становищата на досегашния председател Станимир Стефанов, ръководителя на групата съветници Пламен Караджов и депутата Донка Симеонова е решил да бъде проведен предсрочен пълен цикъл отчети-избори в общинската организация в периода 10 март - 30 април т.г., чийто финал ще е конференцията на 12 май.

Медията ни припомня, че противоречията в БСП - Казанлък, не датират от досегашното ръководство на ОбС, а доста по назад във времето, заради които имаше и подадена оставка от един предходен общински председател на казанлъшката организация.

В случая въобще не става дума за несвършена работа от страна на общинските ръководства, а за борба на два лагера, единият от които в момента се ползва с протекция от Националния съвет на БСП. Но това е само един от проблемите на партията-столетница - по-големите са в София и препламват периодично.

Йовка ВЕЛИКОВА

Б.Р. Тъй като по време на заседанието е било отнето правото за изказване на члена на ИБ на ОбС на БСП и председател на клуба на жените-социалистки Стела Кехайова, публикуваме Отвореното й писмо до Националния съвет с незначителни съкращения:


ОТВОРЕНО ПИСМО
До членовете на НС на БСП

На заседанието на НС на БСП от 24 февруари 2018 г ръководството на заседанието ме лиши от правото да изразя становището си по т.3 от Дневния ред относно БСП - Казанлък.
Така наречените проблеми в Казанлък далеч не са от избора на Станимир Стефанов за председател. Вътрешнопартийната опозиция, обособила се още през 2014 - 2015 г., на практика се превърна в паралелна структура на БСП - Казанлък. Обвиненията на общинските съветници от квотата на БСП и председатели на ОПО 037, 107, 108 и 211 се основават единствено на интриги и опити за противопоставяне на кадровите и управленските решения на ХХ Конференция, от една страна, и опит да наложат своя линия, която няма друг израз освен разделение, от друга страна. Всички тези действия и противопоставяне показват недвусмислено намерението да бъде разделена Общинската организация, присвояване на правото да се налагат в Партията и публичното пространство. Сами не желаят диалог, липсва ясна и справедлива аргументация и колективно желание за съхраняване авторитета и използване на социалистите, работили в различни периоди за БСП.

Какви са фактите?

- По отношение на общинските съветници и председатели на основни партийни организации
1. Позициите на групата съветници по ключови гласувания не са съгласувани с ОбС на БСП - Казанлък. Липсват формулирани политически цели, алтернативни варианти за действия за съвместна дейност.
2. От 2015 г. до юни 2017 г. са организирали една приемна за граждани на община Казанлък. Минимална политическа ефективност и резултати.
3. Ежеседмичните приемни, организирани от ОбС на БСП - Казанлък, се посещават само от общинския съветник П. Митев (ПП "Нова зора").
4. Само две приемни за гражданите на Казанлък от народния представител Донка Симеонова през 2017 г.
5. Политически негативизъм - отричане на всичко положително, което се прави от Казанлъшката партийна организация. Агресивност, съпроводена със заплахи, лъжливи тиради, необоснована подигравателна надменност към членовете на БСП - Казанлък, и колективните органи.
6. Безпринципна, вътрешнопартийна, междуличностна борба на съветниците. Публични изявления и декларации против колективните органи, които влияят на позициите ни в обществото и води до неубедително отстояване принципите на Българската социалистическа партия. Нарушения на чл. 11, т. 1, т. 2, т. 4, чл. 48, ал. 2, чл. 6, ал. 3 и 4 от Устава на БСП.
7. Липсва намерение и желание да се постигне консенсус или минимум съгласие по проблеми, които са приоритет на БСП - Казанлък.

Решения на ОбС на БСП - Казанлък

В своята дейност ОбС на БСП - Казанлък, се ръководи от собствените си решения, от решенията на Конференцията и на националите органи, както и устава на БСП и правилниците за неговото прилагане. Само за периода април - декември 2017 г. ОбС на БСП - Казанлък, има реализирани над 34 инициативи, създадени бяха Клуб "Млад политик" и Клуб на машиностроителя.
Няма как да не отбележа и един много тревожен факт - всички тези действия, публични атаки срещу органи, срещу личности, разминавания и уставни нарушения са всъщност подкрепяни и поощрявани от Драгомир Стойнев. За никого не е тайна. И това не са просто думи. Неведнъж сме изразявали позиции, становища и до НС, и до ОПКК за нарушаване на уставните правила и норми от страна на Стойнев в качеството му на отговорник за област Ст. Загора. Редицата противоречия, нарушения на Устава относно начина, по който се номинираха, подредиха някои кандидати за народни представители от нелегитимния Областен съвет в Ст. Загора бяха пагубни и демотивиращи не само за членовете на БСП, но за избирателите въобще. Това не е ли знак, че политическият морал е паднал до дъното.
Струва ми се, че трябва да знаете и как се приема цялата тази ситуация сред обществото. Защото и с това много се спекулира. Хората, голяма част от които не са членове на БСП, но гласуват за нас, питат до кога ще търпим тези безобразия. Тези от нас, които са изразили позиция и се противопоставяха на тази група социалисти, се изправяха срещу безмилостни лъжи и клевети. Нима омразата стана по-силна от каузата.
И още нещо - БСП - Казанлък, не е против председателя на НС на БСП Корнелия Нинова. И мисля, че сме го доказали. От протокол на заседание на Конференцията през април 2016 г. е видно, че др. Нинова има най-много гласове за председател на НС.
Всичко, което се представя като лошо организационно състояние, е в действителност една добре организирана атака срещу ОбС на БСП - Казанлък, срещу цялата организация. И това, което се предлага като решение за отчети и избори, е старателно подготвен план за узаконяване действията на групата социалисти, които според Устава дори не са членове - чл. 13, ал. 1, т. 3 и ал. 2 т. 3.
Питам се дали една такава отчетно-изборна кампания ще доведе, дали е способна да доведе до нещо положително. Съмнявам се. Но при всички случаи ще доведе до напрежение, до разцепление, до уронване авторитета на БСП. Кажете ми поне една смислена причина, която да налага това. Едно такова решение като акт ще бъде процес, лишен от стратегия и ефикасност.
Стела КEХАЙОВА, Председател на основна партийна организация,
Председател на клуба на жените-социалистки, Член на ИБ на ОбС на БСП - Казанлък