Уважаеми посетители

Уважаеми посетители, Интернет страницата на "Старозагорски новини" е с нова, по-актуална визия. Той е със същия адрес starozagrskinovini.com. Тези от Вас, които не са успели да влязат в новия ни...


Прочети...

Зам.-председателят на НС Емил Христов направи родолюбив жест към 90 старозагорски ученици

Благодарение на личния жест на зам.-председателя на НС Емил Христов общо 90 старозагорски гимназисти и част от членовете на Младежкия общински съвет ще имат възможност да посетят тържествата на връх...


Прочети...

Мартин Димитров: Хората, които държат за АЕЦ "Белене", имат желанието и ентусиазма да затворят съществуващи мощности

Повдигането въпроса за евентуално балканско икономическо обединение с цел изграждане на втора ядрена централа у нас провокира общественото внимание. Темата, свързана преди всичко с енергийната сигурност и потенциал на страната,...


Прочети...

ТИР-овете препълниха паркингите в Старозагорско

Всички паркинги в Гурково и този на летище Стара Загора днес бяха препълнени от ТИР-ове, които очакваха да бъдат пропуснати през прохода Хаинбоаз. Причина бе затворената граница от румънска страна...


Прочети...

Шест общини в Старозагорска област са с преустановени учебни занятия

От общо 11-те общини на територията на Старозагорска област в 6 училищата са затворени. Това са Стара Загора, Гълъбово, Раднево, Гурково и Опан. С решение на кметовете на съответните общини е...


Прочети...

Расте броят на делата за случаи на домашно насилие

Чувствително е нараснал броят на заведените дела по казуси за домашно насилие, през 2017 г. са образувани 50 дела, съобщи председателят на Районен съд - Стара Загора, Милена Колева. По...


Прочети...

Лошото време не спря крадците на жици

Близо 1 км елпроводници са били откраднати от неизвестни лица от преносната мрежа към старозагорското село Ракитница. Сигналът е бил подаден рано сутринта на 26 февруари. Похитителите са се възползвали от...


Прочети...

Промоция с награди ваучери от METRO за малкия бизнес от „Финтрейд Файнанс“

Всички нови клиенти на „Финтрейд Файнанс“ АД, които сключат Договор за Бизнес линия „Финтрейд Оборот“ или вносков заем „Финтрейд Инвест“ до 5000 (пет хиляди) лева с условия за изплащане на...


Прочети...

20 села от Старозагорска област имат нарушено електрозахранване

Днес от "Електроразпределение Юг" (част от EVN България) съобщиха, че екипите им продължават дейностите за възстановяване на електрозахранването в засегнатите райони. С изместването на снеговалежите на изток остава усложнена ситуацията...


Прочети...

Недопустимо, но факт: Директор на "Мини Марица-изток" подкрепи изграждането на АЕЦ "Белене"

Един от бившите директори на "Мини Марица-изток", управлявал държавното въгледобивно дружество в периода 2005-2009 г. инж. Иван Марков, подкрепи изграждането на АЕЦ "Белене" и предрече по-ранното затваряне на въглищните топлоцентрали. Позицията...


Прочети...
0123456789

Информацията в сайта е собственост на вестник „Старозагорски новини”. При използването й, позоваването на източника е задължително!

Николай Овчаров: Ако десните не се обединят, след няколко избора няма да съществуват

Общинският съветник от РБ Николай Овчаров Според общинския съветник от РБ криминалният преход е засегнал и центъра на Стара Загора

- Г-н Овчаров, като общински съвет от Реформаторския блок в Стара Загора и десен човек как гледате на поредните обединителни процеси вдясно? От една страна се създава нов субект около ДСБ и "ДА, България", от друга по инициатива на ДБГ по места започват да се сформират Реформаторски общности за демокрация (РОД). Може ли най-накрая да се случи така желаното обединение?

- Аз съм десен човек още от малък и като такъв, разбира се, се интересувам от случващото се в дясното политическо пространство. Личното ми мнение е, че новите десни формати от последните седмици трябва ясно да дефинират своите идейни основи. Трябва много добре да се каже кои влизат вътре, какви цели се гонят и как тези цели могат да бъдат постигнати, а не просто да се направи едно кухо обединение с цел влизане в парламента. Мина времето, когато хората гласуваха за едните букви.

Също така за мен е изключително важно в дадена партия да се влиза с идеи и желание за постигане на резултати и в нея човек да израства според собствените си заслуги, а не чрез роднински и приятелски връзки, каквото наблюдавахме и наблюдаваме в момента дори и в Стара Загора. Не трябва мотивът ти да станеш партиен член да бъде растеж в кариерата. Принципите трябва да са над всичко. Десният политик не трябва да се страхува да назовава проблемите на обществото и да се крие зад тях.

- Борбата отново за онези традиционни от последните години 300 хиляди гласа на парламентарни избори ли ще бъде?

- Ако десните политици не разберат и не осъзнаят своите грешки, ние сме изправени пред угрозата в следващите години автентичната десница да няма представители в управлението на национално и местно ниво. Ако се продължава с политиката на разединение, до 2-3 избора десницата ще престане да съществува.

- Какво се случва в момента в Стара Загора? Водят ли се разговори между десните формации в града?

- Винаги съм бил радетел десните хора в Стара Загора да сме заедно и в самия Общински съвет на няколко пъти съм спирал процеса на разпад в групата на Реформаторския блок.

От лятото текат неформални разговори между десните партии в нашия град, много преди тези нови десни проекти да бъдат прокламирани на национално ниво. Смело мога да заявя, че националните политици могат да вземат пример от Стара Загора. Представители на всички партии от дясното пространство са участвали в тези срещи. Не мисля, че съществуват сериозни различия между нас.

- На предстоящата в четвъртък редовна сесия на ОбС ще бъде разгледано предложението на общинския съветник от левицата Кольо Димов Община Стара Загора да се опита да си върне собствеността на паркинга зад Универсалния магазин? Вие ще подкрепите ли това предложение?

- Приветствам усилията и решимостта на ръководството на Общината това емблематично място в центъра на града да бъде облагородено. Обследванията на специалистите са показали недвусмислено, че за да се ремонтира пространството над земята, трябва първо конструкцията на самия паркинг да се укрепи, защото в момента тя е в лошо състояние. Знаем, че собствениците не са предприели такива действия, а в същото време искат голяма сума пари, за да продадат имота си.

Очевидно криминалният преход е засегнал и центъра на Стара Загора, защото е недопустимо за мен заедно с Универсалния магазин да бъде приватизиран и паркингът. Самото решение на съда за собствеността на имота не е обжалвано, имало е умишлено неявяване на дела на представители на общината. Предстои Председателски съвет преди сесията, на който ще бъде разискван подробно този проблем и на самото заседание ще се излезе с необходимото решение. Трябва общественият интерес да стои на първо място, а той гласи това пространство да бъде ремонтирано изцяло и да придобие модерен вид.

- На сесията ще бъде предложено и решение за обособяването на Икономическа зона "Загора". Според Вас това ли е пътят Стара Загора да се развива в икономически план?

- Всички инициативи за инвестиции в града ни са добре дошли. Пътувам често из страната и виждам колко много изоставаме, а това идващите поколения няма да ни го простят. Свидетели сме как младите хора завършват училище и напускат Стара Загора.

Мога да дам пример с Пловдив, където има създадени клъстери, колелото така се е завъртяло, че нещата си работят. Там е видно, че всеки инвеститор промотира града и икономическото развитие. Вече дори не говорим за София, а за един Пловдив, който е близо до нашия град. Лошото обаче е, че ние лежим на стари лаври, всички около нас се развиват, а самото развитие заобикаля област Стара Загора.

- Темата за местните данъци и такси също излезе на преден план през последните дни. Кметът Живко Тодоров оттегли предложението си за ново райониране, което щеше да вдигне местните данъци в дадени райони на общината. Каква е Вашата позиция?

- Според мен, като цяло, данъците в Стара Загора не са ниски. Има обаче резон да се преразгледа техният размер в част от селата в общината, които са в непосредствена близост до града и където има луксозни къщи и вили. Там може да се търси резерв. В тази връзка беше и предложението на кмета, но той сякаш допусна грешка, като не го обсъди предварително с общинските съветници. Именно затова и популизмът у някои колеги взе връх. Макар ГЕРБ да има мнозинство в местния парламент, трябва да се чува гласът на всички и решенията да се взимат с по-голям консенсус. В противен случай, както и по темата за данъците, някои колеги си правят пиар и популизмът надделява, което не е в полза на гражданите на Стара Загора.

В по-общ план за мен решението на проблема с липсата на достатъчно общински средства генерално може да се търси в децентрализацията. Трябва по-голяма част от парите да остава там, където те са изработени. В този смисъл наличието на цели 51 села в община Стара Загора натоварва много общинския бюджет, защото са нужни много средства за тяхната поддръжка. На много места селата в даден регион са отделени в различна община, което едновременно разтоварва големия град от тази тежест, а от друга селските общини могат да кандидатстват по европейски програми за финансиране.

Бих искал да добавя още, че групата на Реформаторския блок ще подкрепи предложението за промяна в транспортната схема на община Стара Загора. Част от курсовете действително се изпълняват с двама-трима пътници и действително те трябва да бъдат актуализирани. Конкретното предложение е за автобусните линии NoNo 204, 9, 91 и ние ще го подкрепим, но според мен, трябва да се върви още по-силно в посока оптимизация. Например част от курсовете до някои села могат да се изпълняват с по-малки автобуси или микробуси, които изискват по-малко разходи. Защото всяка загуба за общината, е загуба за всички нас - гражданите на Стара Загора.

Интервюто подготви:
Десислав ТЕНЕВ