Уважаеми посетители

Уважаеми посетители, Интернет страницата на "Старозагорски новини" е с нова, по-актуална визия. Той е със същия адрес starozagrskinovini.com. Тези от Вас, които не са успели да влязат в новия ни...


Прочети...

Зам.-председателят на НС Емил Христов направи родолюбив жест към 90 старозагорски ученици

Благодарение на личния жест на зам.-председателя на НС Емил Христов общо 90 старозагорски гимназисти и част от членовете на Младежкия общински съвет ще имат възможност да посетят тържествата на връх...


Прочети...

Мартин Димитров: Хората, които държат за АЕЦ "Белене", имат желанието и ентусиазма да затворят съществуващи мощности

Повдигането въпроса за евентуално балканско икономическо обединение с цел изграждане на втора ядрена централа у нас провокира общественото внимание. Темата, свързана преди всичко с енергийната сигурност и потенциал на страната,...


Прочети...

ТИР-овете препълниха паркингите в Старозагорско

Всички паркинги в Гурково и този на летище Стара Загора днес бяха препълнени от ТИР-ове, които очакваха да бъдат пропуснати през прохода Хаинбоаз. Причина бе затворената граница от румънска страна...


Прочети...

Шест общини в Старозагорска област са с преустановени учебни занятия

От общо 11-те общини на територията на Старозагорска област в 6 училищата са затворени. Това са Стара Загора, Гълъбово, Раднево, Гурково и Опан. С решение на кметовете на съответните общини е...


Прочети...

Расте броят на делата за случаи на домашно насилие

Чувствително е нараснал броят на заведените дела по казуси за домашно насилие, през 2017 г. са образувани 50 дела, съобщи председателят на Районен съд - Стара Загора, Милена Колева. По...


Прочети...

Лошото време не спря крадците на жици

Близо 1 км елпроводници са били откраднати от неизвестни лица от преносната мрежа към старозагорското село Ракитница. Сигналът е бил подаден рано сутринта на 26 февруари. Похитителите са се възползвали от...


Прочети...

Промоция с награди ваучери от METRO за малкия бизнес от „Финтрейд Файнанс“

Всички нови клиенти на „Финтрейд Файнанс“ АД, които сключат Договор за Бизнес линия „Финтрейд Оборот“ или вносков заем „Финтрейд Инвест“ до 5000 (пет хиляди) лева с условия за изплащане на...


Прочети...

20 села от Старозагорска област имат нарушено електрозахранване

Днес от "Електроразпределение Юг" (част от EVN България) съобщиха, че екипите им продължават дейностите за възстановяване на електрозахранването в засегнатите райони. С изместването на снеговалежите на изток остава усложнена ситуацията...


Прочети...

Недопустимо, но факт: Директор на "Мини Марица-изток" подкрепи изграждането на АЕЦ "Белене"

Един от бившите директори на "Мини Марица-изток", управлявал държавното въгледобивно дружество в периода 2005-2009 г. инж. Иван Марков, подкрепи изграждането на АЕЦ "Белене" и предрече по-ранното затваряне на въглищните топлоцентрали. Позицията...


Прочети...
0123456789

Информацията в сайта е собственост на вестник „Старозагорски новини”. При използването й, позоваването на източника е задължително!

Елена Йончева: "Бежанските канали се контролират от хора във високите етажи на властта!"

Елена Йончев съобщи в Стара Загора, че копия от филма-разследване "Граница" ще бъдат предоставени на президента, министър-председателя, министъра на вътрешните работи и главния прокурорНародната представителка от ПГ на "БСП за България" е категорична: "В България не вярват на казаното, затова и показах "Граница"!"

Филмът-разследване "Граница" на Елена Йончева бе показан в Стара Загора в понеделник вечерта по инициатива на местното ръководство на БСП. След прожекцията Йончева бе любезна да отговори на въпросите на журналист от "Старозагорски новини":

- Госпожо Йончева, защо един народен представител се захвана да прави документален филм-разследване? Не е ли достатъчна парламентарната трибуна, от която можете да зададете своите актуални въпроси?
- Може би ще прозвучи малко странно, но напоследък в България като че ли не се вярва на казаното.

Затова, след като още през март съобщих, че т.нар. преградно съоръжение по границата с Република Турция се преодолява лесно с помощта на стълби от мигрантите, реших да събера визуален материал. Започнах да го правя, след като в телевизионен дебат опонентът ми, народен представител от моя избирателен район - Хасковския, заяви, че казаното от мен е нелепо и граничи с абсурда.

Всичко онова, което тогава, а и впоследствие казах, се знае от мнозина, знае се включително и от журналистите, работещи в този район. Защо обаче не стига да обществеността? Лично аз смятам, че обществото ни целенасочено се държи далеко от информацията. И това се прави от хората, които контролират и канализират бежанския поток. Съгласете се, че това не могат да го направят служителите от Гранична полиция.

- Представители на управляващата коалиция Ви обвиниха, че за да заснемете някои от най-драстичните кадри с прескачащи с помощта на стълба съоръжението бежанци, сте използвали подставени лица.

- Да, чух тези обвинения и наистина се чудя как да ги коментирам. На кадрите ясно се вижда как служители на Гранична полиция събират документите на тази преминала нелегално границата група. Има регистри, лесно може да се провери кои и кога са преминали съоръжението. Вижте, местата за най-лесно и бързо преминаване на границата в района на Капитан Андреево се знаят от мнозина - те са в близост до черни пътища, по които бързо се стига до магистралата. Всеки, който има желание, може да ги открие и да заснеме случващото се там. Впрочем наскоро въведоха глоба от 500 до 1 000 лв. за подобни действия. Законово засекретиха корупцията на държавно ниво.

Този филм не е за това, че преградното съоръжение се преодолява. Няма ограда, която не може да бъде премината. То е изградено, за да забави бежанците, за да пристигнат на място служителите. Оказва се, че не се случва. Защо? Защото вече 2 и половина години не работят монтираните там сензори и камери. Обясняват, че причината е в изтекъл договор за гаранционна поддръжка. Има го в доклада на Инспектората при Министерския съвет от април т.г. Звучи нелепо, звучи абсурдно, все пак говорим за националната сигурност. В доклад на Съвета за сигурност пише, че се очаква около 3 000 ислямисти да се отправят към Европа. От Интерпол предупреждават, че основният им път минава през Турция и България.

За мен това оправдание с гаранционната поддръжка е нелепо, то прикрива липсата на политическа воля за справяне с проблема по опазването на държавната граница. И в тази връзка ще припомня, че служителят, който разказва анонимно пред камерата ни, е готов да свидетелства пред компетентните органи, ако му гарантираме сигурността. Човекът не вярва, че държавата може да му я гарантира!

Ние питаме къде са отишли парите за тази ограда, която не върши работа? Похарчени са били по 1 000 лв. за линеен метър (заедно с пътя покрай загражденията). Без пътя стойността е 370 евро, докато Гърция направи далеч по-сигурна ограда на цена от 250 евро за линеен метър. Става дума за много тежка корупционна практика. Тя е видима! А със законовата промяна я превръщат в държавна тайна.

- Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов Ви попита защо не сте "шибнали по два шамара" на бежанците, наместо само да ги снимате?!

- Не бяхме на това място, за да хващаме или да връщаме мигрантите, а за да покажем, че това съоръжение не е изградено както трябва. На практика обществото научава за случаи на нелегално преминаване чак тогава, когато няма как да се укрие. Когато се преобърне някой автобус с бежанци или когато някой подаде сигнал на телефон 112, че някакви хора пътуват върху покривите на товарни вагони. Това "покриване" е целенасочено, този бежански поток се контролира и покровителства от хора високо във властта!

След като заснехме филма и го представихме, предложихме на всички телевизии да го излъчат безплатно, поне досега няма отклик.

- Бащата на актьора Петър Попйорданов, проф. Иван Попйорданов, Ви упрекна публично, че неетично сте използвали името "Граница" и напомни, че така се казва игрален филм, заснет през 1994 г. и спечелил международни награди. Разговаряхте ли с него по тази тема?

- Вижте, аз съм направила журналистическо разследване, а не игрален филм. Двата жанра са съвсем различни. Разбирам чувствителността на проф. Попйорданов, но не приемам обвинението.

Въпросите зададе:
Христо ХРИСТОВ

Б.А. На прожекцията присъстваха стотици хора, част от които далеч не споделят идеите на най-голямата опозиционна партия. След прожекцията никой не упрекна авторката, че е излъгала или преувеличила проблема с нелегалното прекосяване на зелената граница. Нещо повече, млад човек зададе въпрос дали не е време да бъдат възстановени някогашните Гранични войски, което, според него, не само ще се отрази ефективно на охраната, но и ще допринесе за икономическото съживяване на районите, през които преминава бодливата тел. Йончева отказа коментар, като се аргументира, че не е специалист по темата, но подчерта: "Ако държавата има воля - тя ще намери начин да се справи!"