Информацията в сайта е собственост на вестник „Старозагорски новини”. При използването й, позоваването на източника е задължително!

Левицата е големият губещ заради фатални грешки на ръководството на БСП

Елена НоневаТази позиция изразиха вчера от ПД "Социалдемократи"

След като станаха ясни резулатите от извънредните парламентарни избори, вчера от Политическо движение "Социалдемократи", чийто лидер е старозагорският адвокат Елена Нонева разпространиха позиция, в която се изтъкват причините, защо БСП не успя да стане първа политическа сила и респективно, лидерът й Корнелия Нинова - министър-председател.

От ПД "Социалдемократи" сочат като основна причина умишленото разединение на левицата, предизвикано от ръководството на БСП и разбиването на Коалиция "БСП - Лява България".

"Старозагорски новини" припомня, че след като ръководството на ПД "Социалдемократи" беше поканено на "предизборния" конгрес на БСП в началото на м. февруари т.г., два дни по-късно, т.е. на 6 февруари председателят Елена Нонева е била известена, че партията им остава извън новата коалиция "БСП за България", тоест не са желан коалиционен партньор. Подобни известния са получили още няколко политически партии, чийто лидери също са били гости на червения конгрес.

С новата коалиция "БСП за България" Корнелия Нинова ударно щурмува 44-то Народно събрание, безкрайно убедена, че ще ги спечели. Да, ама не, както беше казал един наш вече покоен колега журналист.

Медията ни публикува позицията на ПД "Социалдемократи" без редакторска намеса:

"От Политическо движение "Социалдемократи" отбелязваме поредният голям провал на българската левица след последните парламентарни избори. Причините за него са комплексни, но основната е умишленото разединение на лявото политическо пространство, предизвикано от ръководството на БСП.
Този процес започна още преди президентските избори, когато бе провалена коалиционната формула между "БСП - Лява България" и АБВ. Единствено личността на ген. Румен Радев беше гаранция за победа на тези избори. Без неговото изключително представяне, ГЕРБ отново щяха да са победители. Президентските избори нямат общо с парламентарните. Това обаче не бе осъзнато от ръководството на БСП и то продължи с фаталните грешки, които доведоха до сегашния резултат.

Заслепени от победата на президентските избори от "Позитано 20" решиха, че могат да станат още по-арогантни, като разбият добре работещата Коалиция "БСП - Лява България", обединяваща широк спектър от леви партии. Създадената непосредствено преди парламентарните избори коалиция "БСП за България" е формат, който изцяло почива на подчинението. Тя води до обезличаването на другите партии в нея. Коалиционният договор на БСП с останалите партии не им оставя никакви възможности за самостоятелна политика и партийна независимост.

Тази поредица от фатални грешки, които допусна ръководството на БСП и лично нейният председател, доведоха до раздробяване на вота и нова загуба за лявото. Нашият извод е, че увеличението на електоралната тежест на БСП е за сметка на властовите позиции на цялата българска левица. Това означава, невъзможност да се състави в близко бъдеще стабилно ляво правителство, което да даде истинска социална алтернатива на българския народ.

Ние продължаваме да смятаме и ще продължаваме да настояваме за максимално широко обединение на левицата с коалиционна формула, която третира участниците в нея като равноправни партньори. Необходима е кардинална смяна на коалиционната култура в лявото политическо пространство, а тези които доведоха левицата до тук, да понесат своята отговорност за поредния провал.

Ненаучените уроци винаги ще водят до един и същ лош резултат. Силно се надяваме, че следващия път грешките ще бъдат само история".

Материала подготви за печат:
Йовка НИКОЛОВА