Информацията в сайта е собственост на вестник „Старозагорски новини”. При използването й, позоваването на източника е задължително!

И Флорида избра партията на Бойко Борисов

Избирателната комисия в Джаксънвил, Флорида Част от българските гласоподаватели зад ОкеанаЗа трети пореден път избирателната комисия в Джаксънвил ще предостави хонорарите си за благотворителни цели

Българите в Америка избраха ГЕРБ, категорична е Татяна Ганчева. Бившата старозагорска журналистка и говорител на втория демократично избран кмет в Града на липите проф. Цанко Яблански живее от 17-18 години зад Океана със семейството си. За медията ни тя сподели крайно интересни факти покрай парламентарните избори, освен че партията на Бойко Борисов е първа с 34% в "ключовата" Флорида.

"На територията на САЩ имаше общо 35 избирателни секции. Три бяха секциите в най-слънчевия щат Флорида - Форт Лодърдейл, Сейнт Петерсбург и Джаксънвил, където живеем ние. В последната посрещнаха с развят роден трикольор българските избиратели, живеещи в градовете Джейнсвил, Флорида, Талахаси, Флорида, както и Савана, щата Джорджия. Инициатор за създаването на българската секция на брега на Океана е г-жа Татяна Димитрова и това е третият пореден вот, който посреща тя."

Ганчева сподели още, че до 14:00 часа тамошно време активността не е била висока, но след това рязко се е засилила и са гласували 82% от далите заявка. Явор Томов от Министерството на външните работи е наблюдавал изборния ден.

След първата политическа сила ГЕРБ в Слънчевия щат, втора с фрапиращата разлика от 19% е БСП, която е събрала 15% на българските емигранти, на трето място - с 13% са Движение "Да, България!" и "Обединените патриоти" на Красимир Каракачанов, Валери Симеонов и Волен Сидеров, а ПП "Нова република" има 11.3%. Графата "Не подкрепям никого" са предпочели 5.7%, а следващият резулт от по 3,8% е за ПП "Възраждане" и Коалицията "Реформаторски блок - Глас народен".

И тази година членовете на Избирателната комисия в Джаксънвил ще предоставят хонорарите си за благотворителни цели! През 2015 г. от тях беше направено дарение за Отец Иван от Нови хан и за Дома за стари хора и безпризорни, за които той се грижи. Миналата година дарение получи българско семейство от Джаксънвил, чийто син беше пострадал при тежка автомобилна катастрофа.

В заключение "гласът" на проф. Яблански сподели, че е улисана покрай тримата си внуци, с която са ги зарадвали щерката Бояна и нейният съпруг, но й е било приятно да се върне към журналистическата дейност, макар и за кратко. Тя изрази надежда, че когато мъниците се върнат в България през лятото, ще намерят родината ни все така спокойна и още по-разхубавена...

Георги ГЕРЕНОВ