Информацията в сайта е собственост на вестник „Старозагорски новини”. При използването й, позоваването на източника е задължително!

Феноменът 15/15 (сега 10/10) отново сработи в БСП

Казанлъчанката Донка Симеонова, за която сработи феноменът 10/10Четвъртият в листата на коалиция "БСП за България" Иван Кръстев със сигурност остава извън 44-то Народно събраниеКазанлъчанката Донка Симеонова от "БСП за България" спечели джакпота от парламентарната лотария. Тя бе поставена под щастливия номер 10 в листата на коалицията в Старозагорския избирателен район, която беше под No 10 в интегралната бюлетина. Така онези, които за по-сигурно наред с партийния номер са отметнали поради престараване или незнание същата цифра и в кръгчетата с преференциите, й донесоха (не)очакван подарък от 4596 гласа - с над 1100 повече от необходимата 7% бариера, която в случая при 49 216 действителни гласа, подадени за коалицията, бе 3445 гласа.

С щастливия за нея номер 10 Донка Симеонова се нарежда на второ място в листата на коалиция "БСП за България", като изтласква с по една позиция назад втория Георги Гьоков, третия Спас Панчев и т.н. Това означава, че феноменът 10/10 изигра лоша шега на бившия зам.-министър на МОН Иван Кръстев, който беше на четвърта позиция в червената листа и със сигурност остава извън 44-тото Народно събрание.

"Радвам се на добрите ни резултати - почти 50 хиляди гласа в Стара Загора, и близо милион в национален мащаб, само че не мога напълно да се зарадвам, защото не сме първа политическа сила", коментира пред медията ни Георги Гьоков. Според него феноменът 10/10 показва несъвършенството на преференциалния вот, който се прилага вече за трети път и остава недобре разбран от много избиратели. Но така или иначе Донка Симеонова е дългогодишен учител, директор и администратор в образованието, както и изместеният от нея от парламента Иван Кръстев, каза Гьоков.

Феноменът от еднакви номера в интегралната бюлетина и преференциалния вот се появи за пръв път на изборите за Европарламент през 2014 година. Тогава прагът за гласуването с преференции за отделните кандидати на партиите, беше намален от 15 на 7% и ефектът веднага се задейства - 15-ят в листата на поставената на Евроизборите под номер 15 БСП - Момчил Неков, получи 34 хиляди преференции. Това бе отчетено като грешка, допусната от голям брой слабо грамотни гласоподаватели, но законът си е закон и щастливецът Неков стана евродепутат по силата на лотарийния ефект.

Подобен феномен сработи и при ГЕРБ на парламентарните избори през 2014 г. Тази година обаче партията се спаси от феномена, след като 24-годишният агроном Спас Пеев, общински съветник в Община Братя Даскалови, се отказа от щастливата за него 11-та позиция в листата на партията, съвпадаща с номера на ГЕРБ в интегралната бюлетина, веднага след като жребият беше изтеглен.

(СН)