Информацията в сайта е собственост на вестник „Старозагорски новини”. При използването й, позоваването на източника е задължително!

В Старозагорско - спокойно гласуване с очаквано тежко броене след вота

pi2017 Извънредните парламентарни избори в 27-ми Старозагорски многомандатен избирателен район протекоха днес по информация на РИК спокойно, без съществени нарушения на изборния процес.

При регистрирани общо 300 917 избиратели, своя вод дадоха 168 226 души, тоест 56%. Първенец по активност отново беше община Опан с гласували 67,53% от избирателите, следвана от община Братя Даскалови - 60,80%.

В останалите общини данните сочат: Стара Загора - 53,03%, Казанлък - 55,68%, Чирпан - 55,41%, Раднево - 58,47%, Гълъбово - 60,80%, Павел баня - 54,61%, Мъглиж - 49,51%, Гурково - 52,04% и Николаево- 60, 28%.

През целия ден броят на регистрираните леко нарастваше поради постоянното дописване под избирателните списъци на студенти, учещи в Тракийския университет и избрали да гласуват в Стара Загора.

От постъпилите към 17:00 часа 13 сигнала за нарушения по изборния процес, след проверка от страна на РИК, половината бяха обявени за несъстоятелни, тъй като не са били открити нарушения, а по останалите проверките продължаваха.

Пет от жалбите бяха внесени от председателя на БСП в областния град Валентина Бонева. В тях се твърдеше, че кметове и кметски наместници от община Стара Загора са транспортирали гласоподаватели до избирателите секции и са стояли до изборните помещения, влияейки при формирането на вота. В жалбите бяха цитирани кметският наместник на с. Остра могила, който според жалбоподателя превозва избиратели до СИК No 169 с личния си автомобил. Кметът на с. Плоска могила и кметският наместник на с. Люляк, "агитирали гласоподаватели пред секциите в населените места".

От РИК - Стара Загора коментираха, че на кметовете и кметските наместници като служебни лица работата им е да следят за нормалното протичане на изборния процес в населените места. От страна на РИК им е указано да не влияят по никакъв начин на изборния процес и да се отзовават само на сигнал или желание за помощ от секционните избирателни комисии.

"Подадени бяха сигнали, че някои от СИК-овете действат не съвсем по реда, но сме извършили проверка и се оказа, че се касае за недостатъчна информация от страна на гражданите, подали сигналите", съобщиха още от РИК. От 31-ва секция в Стара Загора са сигнализирали за образец на бюлетина с отметка в едно от квадратчетата, но проверката е установила, че във въпросното квадратче е попаднала част от надписа "Образец", което не прави вота манипулиран по никакъв начин.

Кандидат за народен представител е сигнализирал, че в 67-ма, 68-ма и 110-та секция в кабините за гласуване липсват информационните табла с кандидатите за народни представители. При извършената проверка е установено, че в две от кабините тези табла действително липсват, но са били свалени за подмяна, тъй като по тях е имало нещо надраскано (маркирано). Сигналът е бил препратен в Общината за смяна на компрометираните табла.

От ЦИК в РИК - Стара Загора са препратили сигнал на избирател, че майка му в Полски Градец не знаела къде да гласува. От Районната комисия са се свързали с въпросната жена, която заявила, че изобщо не иска да гласува.

Мариана Тотева, представител на коалиция "БСП за България" в Раднево сигнализирала в РИК, че кандидат за народен представител от друга политическа сила влизал в 6-та и 28-ма секция в миньорския град, като е настоявал да бъде информиран за изборния процес. Двете секционни комисии са уведомили при извършената проверка РИК, че всъщност кандидатът не е влизал вътре. Оказало се обаче, че почти всички кандидат-депутати от града са се изредили да питат СИК наред ли е всичко, но без да влизат в секциите. По закон кандидатите за парламента могат да присъстват в секцията при отварянето й, след това при затварянето й и при броенето на бюлетините, но не и по време на изборния процес през деня.

ОТ ГИЗДИ са подали сигнал за с. Зимница, че е допуснато да гласува с придружител лице с психично отклонение. Пред РИК председателят на комисията е обяснил, че лицето е с ТЕЛК, но не е с психично заболяване и придружителят му не е влизал в кабинката за гласуване.

До 17:00 часа в Старозагорски избирателен район нямаше постъпили сигнали за покупко-продажба на гласове, нито съмнения за такива действия. Нямаше и сигнали за нарушения в района със смесено население в община Павел баня.

Поради огромния обем работа, който предстоеше на секционните комисии по преброяването на вота, окончателните резултати в Старозагорско се очакват във вторник.

(СН)