Информацията в сайта е собственост на вестник „Старозагорски новини”. При използването й, позоваването на източника е задължително!

Константин Проданов, водачът на листата на коалиция "АБВ - Движение 21" за Старозагорски избирателен район: Държавата трябва да има по-активна роля в икономиката

Константин Проданов, водачът на листата на коалиция "АБВ - Движение 21" за Старозагорски избирателен районВодачът на листата на коалиция "АБВ - Движение 21" за 27-и Старозагорски избирателен район Константин Проданов е роден през 1977 г. в София. Завършил е международни отношения в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски", а през 2001 г. магистратура по финанси в Токио, Япония. От 2001 до 2011 г. работи в банковия сектор в Токио, в някои от най-реномираните световни инвестиционни банки като ЮБиЕс и Голдмън Сакс.

В последната година на мандата на президента Георги Първанов е негов съветник по икономически и финансови въпроси. На 15 януари 2017 г. с явно гласуване бе избран за председател на ПП АБВ. Владее английски, руски, японски и френски език. Извън политиката има много хобита" Алпинист, катерил е планини в Япония, Скалистите планини в Канада, Алпите и Пиринеите. Предизвикателство са не големите височини, а трудността на маршрута към върха. Обича бягането на дълги разстояния, негова страст са и моторите. Семеен, има син.

- Какво видяхте и какво не видяхте в президборната кампания, господин Проданов?

- За пореден път не видяхме дебати между участниците, повече време и усилия се употребиха за безсмислени разоговори трябва ли да има такива дебати и какъв да бъде форматът. Популисти и шоумени обещават какво ли не, без никакво реално покритие и без доза прагматизъм. Искаше ми се кампанията да е по-отворена, да има сблъсък на идеи. Какво видях? От стоттиците срещи и в региона, и в цялата страна, разбрах колко много хората искат някой да отиде при тях, да чуе проблемите им, да ги обсъди, да им обясни ясно и конкретно какво може да се направи и какво не може.

- Обикновено партиите искат едно и също, всички искат по-добро, кое е различното при коалиция "АБВ - Движение 21"?

- Активната роля на държавата в икономиката. Държавата не трябва повече да абдикира от участието си в икономическия живот. Тя трябва да влезе в ролята на стратегически инвеститор, на субект, който задава дългосрочната посока на развитие на икономиката. Необходимо е целево да се насочват инвестиции там, където може да се постигне най-висока възвръщаемост - в сектори със силен експортен потенциал и висока добавена стойност. Бих посочил енергетиката - особено важна за район като Стара Загора, но и фармацията, биотехнологиите, информационните технологии. Вече казах, че в региона трябва да се възродят високотехнологичните производства. Това е разликата между нас и другите. Десните партии говорят за 6% икономически растеж, като държавата се изтегли и остави бизнесът да работи. В човешката история няма такъв икономически растеж от само себе си, без участието на държавата. Подходът на БСП също е пасивен. Те също, подобно на нас, говорят за инвестиционен фонд, но смятат, че като има едни пари трябва да чакаме бизнесът да дойде с проекти и да ги финансираме. Проблемът не е в липсата на налични средства, а в липсата на читави проекти. Българският бизнес не е достатъчно жизнеспособен, не е достатъчно подготвен с проекти, от каквито има нужда - иновативни, високотехнологични, с висока добавена стойност. Те изискват и много сериозен човешки ресурс, и сериозна материална база, за да бъдат продуцирани. Българският бизнес е с ниска степен на подготвеност и лоша материална база, трябва му помощ от държавата, която да обучи кадрите, да инвестира заедно с него, да привлече и външен капитал, да създаде максимално добри условия, за да може той от своя страна да създаде тези иновации. Ще дам за пример Япония. Част от японското икономическо чудо на 50-те и 60-те години се дължи на това, че държавата насочва средства за разработка на иновации в държавни институти и университети, както и закупуването им от чужбина, и дава възможност на японците да ги внедряват в производството, т.е. дава началния тласък. Това може да се случи и у нас, държавата трябва да е активна.

- В една от виртуалните приемни, които направихте, Ви зададоха въпрос за БДЖ и дадохте интересен пример с Унгария, споделете го с нашите читатели.

- В нашата програма сме отделили специално място на жп транспорта, защото няма икономически добре развита държава без добре функциониращи железници. При нашето геостратегическо положение той е още по-важен. Трябва да се насочат инвестиции за подобряване на железопътната инфраструктура, на подвижния състав, на подобряване на услугата. Сега умишлено се тласка към фалит "Пътнически превози", а този транспорт има и социална функция. Пак стигаме до ролята на държавата. А примерът с Унгария наистина е интересен - след като преминат границата ТИР-овете се качват на жп платформи и така преминават през територията на страната. Защо да не може да се приложи и у нас?

- Обявихте се срещу "опазаряването" в образованието и здравеопазването, какво предлагате?

- Това опазаряване доведе и здравеопазването, и образованието до плачевно състояние. Човешкият живот не трябва да се третира като стока и на пациента да се гледа като на клиент. Нито една друга политическа сила освен нас не предлага промяна на сегашния модел, при който болниците са търговски дружества. Предлагаме болниците да не се регистрират по Търговския закон, а да се преобразуват в специален тип юридически лица - лечебни заведения. Държавата ще финансира режийните им разноски, а всички останали пари от касата ще отиват за лечение на пациенти. Предлагаме също клиничните пътеки да бъдат заменени с диагностично свързани групи.

В образованието трябва да се промени и порочният модел на делегираните бюджети. Не може парите винаги да следват студента, защото това води до ниското качество на образование, което имаме в момента. Резултатът - имаме излишък на юристи и икономисти, а нямаме инженери и лекари. Затова държавата трябва да насочи приоритетно средства към обучението на такива специалности, от които ще има нужда в стратегически план.

(СН)

Купуването и продаването на гласове е престъпление!