Информацията в сайта е собственост на вестник „Старозагорски новини”. При използването й, позоваването на източника е задължително!

Политиката ни ще отстоява националния интерес, смята водачът настарозагорската листа на "БСП за България" Драгомир Стойнев

Драгомир СтойневДрагомир Стойнев е водач на листата на коалиция "БСП за България" в 27-ми Старозагорски избирателен район. 40-годишният икономист е завършил Сорбоната и френското училище за висши кадри и политици ENA. Един от основните автори на програмата на БСП в икономиката и в социалната политика.

Досега е бил народен представител от Старозагорска област и председател на Групата за приятелство България-Франция в 43-то Народно събрание. Член на Изпълнителното бюро на БСП, отговарящ за секторните политики. Министър на икономиката и енергетиката в правителството на Пламен Орешарски.

С негово решение, в периода 2013-2014 г., на два пъти е увеличена цената на въглищата, добивани в "Мини Марица-изток". Оттогава не е правено ново увеличение.

- Г-н Стойнев, много остър беше сблъсъкът между вас и ГЕРБ в тази кампания, особено на лидерско ниво. Хората обаче вече се дразнят от караници, затова кажете конкретно какво предлагате?

- Има теми, които и ние и ГЕРБ казваме, че са важни. И веднага ви давам пример - това, че трябва да имаме едно силно образование, че трябва да имаме реформа в здравеопазването, и сме за силна икономика. Всичко това го искаме и двете партии. Проблемът обаче е в детайлите. Ако ГЕРБ разчита на силна икономика, базирана на евросредства, на чуждестранни инвестиции и обществени поръчки, ние считаме, че икономиката трябва да бъде в подкрепа на българския производител, на българския предприемач и на българското производство. Ако ГЕРБ иска да реформират училищното образование, то ние смятаме, че държавата не може да плаща за частните училища, ние сме за един учебник по предмет. Ако ГЕРБ иска да реформира здравеопазването както досега, ние смятаме, че здравеопазването не е стока. Трябва да отпаднат лимитите в болниците, защото българските граждани не могат да отидат да се лекуват и лекарят да им каже - няма да Ви лекувам, защото нямам направление и има лимити! Това е недопустимо за нас. Веднага да отпаднат пръстовите отпечатъци и да се спре доплащането в българските болници, защото в крайна сметка ние за това си плащаме осигуровки. Кои са темите, важни за страната? Имаме съвпадение, но дяволът се крие в детайлите и точно те ни определят - кой е ляв и кой е десен.

- Скарахте се и за енергетиката. Тук, в Стара Загора, ще имат ли сигурност и работни места хората?

- Когато БСП е управлявала и когато аз бях министър, хората бяха спокойни. Никога не е имало стачки. Никога миньорите не са идвали в София, когато БСП е управлявала. Това се случваше по времето на ГЕРБ. ГЕРБ намалиха цената на въглищата. БСП вдигна два пъти цената на въглищата. Аз осигурих два нови багера, които за съжаление не могат да се оправят и да започнат работа в мините. Сега ТЕЦ-2 е с огромен дефицит, защото държавата не му помага. Ние правехме точно обратното - държавата се ангажираше директно за по-добрата работа и да има спокойствие. Затова българските миньори и енергетици трябва да са спокойни, защото ние имаме стратегия за развитие на въгледобива. За нас е изключително важно тези предприятия и комплексът да останат в ръцете на държавата, а не да бъдат приватизирани.

- Говорите за икономика в тази кампания, за нови начини за финансиране на бизнеса, доходите на заден план ли ги оставихте?

- Напротив, имаме много силна икономическа програма за възраждане на българския бизнес, за българските инвеститори, защото икономиката е локомотив, който ще дърпа доходите. Даваме шанс на младите предприемачи до 35 г. с освобождаване от данък печалба в продължение на две години. Предлагаме да се въведе семейно подоходно облагане. Това е една изключително модерна мярка. На всеки един работещ родител ще се приспадат по 50 лева от данък общ доход. За региона това означава, че за 61 хил. деца в семействата от Старозагорска област ще останат приблизително 36 млн. лева годишно. Млади семейства, които си купуват първо жилище ще могат да се възползват от намалени лихви.

Също така смятаме да преизчислим пенсиите. Най-голям ефект ще има за хората, които са се пенсионирали преди 2000 година. При тях пенсиите ще се увеличат с 20%. За останалите ще има увеличение между 9 и 10%. Обезщетението за отглеждане на дете между една и две години за работещите майки, а не за тези, които са свикнали да живеят на помощи, ще се вдигне от 340 на 460 лева. От 1 септември ще се увеличат с 15% заплатите на българските учители. В сферата на сигурността - за МВР и за отбрана смятаме в края на годината с 10% да се вдигнат доходите. Смятаме, че именно това ще засили потреблението. Ще има по-голямо търсене и по-голямо производство, а и държавата прибира част, образно казано, от това, което предприемаме като действия, чрез ДДС от 20%.

- Ще бъде ли опорочен вотът в неделя заради проблема с ДОСТ и вероятната намеса на Турция, агитацията в полза на тази партия?

- Имаме основание за притеснения, защото те са подплатени с реални действия от страна на Република Турция. Техен министър открито призовава, тук, в България, да се гласува за определена партия, което е вмешателство във вътрешния политически процес. От левицата сме притеснени и затова призоваваме всички политически сили да не се делим, когато става въпрос за националния ни интерес.

За съжаление обаче, от страна на ГЕРБ не виждаме това притеснение, което е обхванало абсолютно всички български граждани. И това е обяснимо. Нека да си припомним как седем човека бяха предадени на президента Ердоган и не знаем дали в момента тези хора са живи. Спомняме си и как Ердоган потупваше Бойко Борисов по рамото, когато той ходеше да преговаря без мандат от Европейската комисия за отпадане на визите на турски граждани. Спомняме си много добре и как Цветан Цветанов посещаваше конгресите на партията на Ердоган и неслучайно гласовете на ДОСТ отидоха за Цецка Цачева. Аз не знам Цецка Цачева да е толкова харесвана в Турция, толкова разпознаваема и толкова обичана, и хората да следят нейния политически живот. Но това ясно показва, че е имало политически натиск от страна на Ердоган към нашите сънародници там. Затова ние казваме - стига с това вмешателство. На нас ни трябва политика, която да отстоява националния ни интерес.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!