Информацията в сайта е собственост на вестник „Старозагорски новини”. При използването й, позоваването на източника е задължително!

Д-р Живко Желязков, кандидат за народен представител от коалиция "АБВ - Движение 21": За пациентите е по-добре да има диагностично свързани групи, а не клинични пътеки

Д-р Живко Желязков, кандидат за народен представител от коалиция "АБВ - Движение 21"- Д-р Желязков, програмата на коалиция "АБВ - Движение 21" поставя сред приоритетите си здравеопазването и съществен елемент от това е промяната на статута на болниците, защо?

- Ние настояваме болниците да не се регистират по Търговския закон, да не бъдат търговски дружества. Защото едно търговско дружество има една единствена цел - печалбата. Ако болницата работи за печалба, това значи пациентът да остане на заден план.

Има пациенти, които са "трудоемки", ресурсоемки, трябва доста сериозен финансов ресурс за лечението им. Не можем да си правим такива сметки, не можем да избираме пациенти, за лечението на които да се влага по-малка сума, а да искаме повече пари от касата. Финансирането на болниците с над 50 процента държавно участие - всички областни и университетски, се извършва само от Здравната каса, ние нямаме друг източник. При частните болници е по-различно, те си работят като търговски дружества. Една частна болница си избира пациентите, избира си спешността, избира си кого да лекува, кога и доколко да го лекува, а когато започне да реализира загуби, гледа да се оттърве от този пациент. АБВ настоява за изменения в основополагащите за здравеопазването закони - за здравето, за лечебните заведения и за здравното осигуряване.

- Заговорихте и за замяна на клиничните пътеки с диагностично свръзани групи...

- В началото на реформата клиничните пътеки се въведоха експериментално, но след това останаха в този си вид. Има голяма несправедливост, защото лечението се извършав по точно определена диагноза, с точно определени и строго регламентирани процедури. Тоест - не се лекува основно пациенътът, а се лекува заболяването. Въвеждането на диагностично свързаните групи ще доведе до по-добро лечение на самия болен, тъй като ще бъдат лекувани всичките му заболявания, а не точно определена диагноза. Това обаче води до оскъпяване на здравната услуга, защото не е все едно да лекуваш само един апендицит, или апендецит с придружаващи заболявания като хипертония и инфаркт. Затова парите за здраве трябва да бъдат повече, а не както е в момента - да сме страната с най-нисък процент от брутния вътрешен продукт за здравеопазване.

- Вие сте зам.-директор на УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович", сблъскахте се с недоволството от въвеждането на пръстовите отпечатъци, трябва ли да бъдат премахнати?

- Лекарският съюз и лекарското съсловие първи надигнаха глас срещу пръстовите отпечатъци, защото въвеждането им затруднява и пациентите, и работата на лекарите. Нямам нищо против самите отпечатъци, те не нарушават честта и достойнството на пациента, но пречат на начина на работа, защото това е сложен процес, става бавно, изисква сериозен финансов ресурс, който лечебните заведения трябва да отделят. Затормозява се работата, струпват се опашки, има забавяния. За мен трябва да има друга форма на контрол. В този вид е неприемлив. Чакаме с нетърпение да се произнесе съдът.

- В хода на кампанията на коалиция "АБВ - Движение 21" се лансира идеята за мобилни аптеки, смятате ли, че е осъществима?

- Идеята е много добра и ние ще направим възможното тя да се реализира. В XXI век има цели общини, като Опан например, в които няма аптека, да не говорим за малките населени места. А там живеят основно възрастни хора, които имат нужда от лекарства, много от тях поне веднъж месечно трябва да си купуват, а не винаги могат да отидат до града. Говорим за най-често употребяваните медикаменти, не за такива, които са със специален режим на отпускане. Може да се организират пътуващи аптеки с малки бусчета, които по график в определен ден да са в дадено село.

- С какво лично Вие ще бъдете полезен в Народното събрание?

- Целият ми опит и познания са в областта на здравеопазването - и като лекар, и като администратор. Логично е да бъда полезен в Комисията по здравеопазване и да работя за промените, за които говорихме.

(СН)

Купуването и продаването на гласове е престъпление!