Информацията в сайта е собственост на вестник „Старозагорски новини”. При използването й, позоваването на източника е задължително!

Ексминистърът на околната среда и водите Ивелина Василева: Не МОСВ, а г-н Стойнев изглежда е проспал защитата на българската енергетика

Ивелина Василева- Г-жо Василева, завчера бившият министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев Ви нападна в ефира на национална телевизия, че през 2016 г. МОСВ е проспало подготвения референтен документ от ЕК, чието гласуване предстои на 28 април т.г. и който предвижда стойности на емисиите на серни и азотни окиси и живак, неизпълними от нито един ТЕЦ, работещ на лигнитни въглища у нас?
- Обвиненията на г-н Стойнев, че МОСВ било спало през 2016 г., касаят референтен документ, чието разработване е започнало още през 2011 година.

- Означава ли това, че по него е работено и по времето, когато Стойнев беше министър в правителството на Орешарски.

- Разбира се, че се е работило и тогава. През 2011 г. е проведена първата среща на техническата работна група към Обединения център за изследвания към Европейската комисия. И в годините България винаги, в това число и по времето на Драгомир Стойнев, е изразявала отрицателната си позиция. Както и през 2016 година, когато той твърди, че ние сме спали. Явно той е спал, защото не е разбрал, че през м. октомври се проведе форумът за обмен на информация между държавите-членки за най-добри налични техники на Големи горивни инсталации. И на този форум българската позиция отново беше отрицателна. Тази позиция е консолидирана с други страни, като Полша, Чехия, Словакия и Гърция, които също изразяват отрицателно становище. Тоест, България не само че сама е отстоявала позицията си, но е и лобирала и търсила подкрепа и от други държави, за да не се налагат по-строги ограничения по отношение на топлоелектрическите централи. Така че призовавам на 28 април, който и да бъде тогава управляващ, в какъвто и формат да бъде българското правителство, за пореден път България да гласува отрицателно.

- Какво може да предприеме страната ни, ако все пак референтният документ бъде приет във варианта, в който е предложен?

- Това, което смятам, че трябва да бъде направено, ако има гласуване в обратна посока от по-голям брой държави-членки на ЕС, е да се отстоява от наша страна прилагането на изключенията от Директивата. В чл. 31 от Директивата за емисиите от промишлеността е записано, че страните, които разчитат основно на местно производство на лигнитни въглища, могат да получат изключение и да не прилагат толкова строги норми. Просто България трябва да е консолидирана и да отстоява тази позиция. Аз не мога да разбера как г-н Стойнев, който отговаряше за българската енергетика и трябваше да я защитава, изобщо не е разбрал за тези дебати и не е изразявал по никакъв начин до този момент мнение. Явно той сега се е събудил и е разбрал, че има някакви дебати. Но това, че той не се е погрижил да се информира и е спал през тези години, не означава, че някой друг също е спал.

- В Европа наясно ли са какъв удар ще бъде нанесен на българската енергетика при приемането на пределни стойности на емисиите, които са неизпълними от нито една централа, работеща на лигнитни въглища?

- Наясно са, естествено. Позицията ни винаги ясно е изразявана от нас в защита на българската енергетика и българското производство. Това е било наш постоянен приоритет.

- От страна на МОСВ кой взе участие във форума през октомври 2016 г.?

- Изпратихме експерт от Дирекция "Превантивна дейност". Всичко, което е трябвало да бъде правено през годините, е било правено от наша страна. Но г-н Стойнев явно смята, че трябва да се затворят ТЕЦ-овете, за да се развиват някакви грандомански проекти, и използва повода, за да лансира отново тезата за Големия шлем. Но трябва да Ви кажа, че като водач на листата на ГЕРБ в област Бургас непрекъснато имам срещи с хората и всички са силно притеснени от възраждането на Големия шлем, в това число и на "Бургас - Александруполис".

(СН)

Купуването и продаването на гласове е престъпление!