Информацията в сайта е собственост на вестник „Старозагорски новини”. При използването й, позоваването на източника е задължително!

Бойко Борисов в Стара Загора: На два пъти БСП "строят" "Белене" и нищо - само задължения, които ние плащаме

ПП ГЕРБ представи пред старозагорци приоритетите си за управление. В събитието, което се проведе на 8 март в залата на Старозагорската опера, участваха лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, областният координатор на ГЕРБ и кмет на Стара Загора Живко Тодоров, водачът на листата на ГЕРБ в 27-ми Старозагорски избирателен район Емил Христов, както и бившият министър на финансите Владислав Горанов.

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов подчерта в словото си стабилното състояние, в което е оставил България след двата си премиерски мандата: "Според изискванията от Маастрихт държавите от ЕС не трябва да имат повече от 3% дефицит. Външният им дълг не трябва да надвишава 60% от брутния вътрешен продукт. Ние оставихме страната с бюджетен излишък, с 0% дефицит и само с 27% външен дълг. От 66 милиарда лева през първия ни мандат, БВП на България достигна 92 милиарда през втория. А след 2 години гарантирам, че ако ГЕРБ е на власт, брутният вътрешен продукт ще е 120 милиарда. При такъв растеж вече ще може да се говори за по-високи заплати и пенсии. Всичко друго са празни приказки. Ако управляват нашите опоненти, само за 1- 1,5 години ще похарчат парите, няма да могат да съберат данъците, защото ще се опитат да ги променят. ГЕРБ държа досега България на първа скорост в ЕС и НАТО, където е нашето семейство, заедно с отличниците в Европа. На Балканите няма по-стабилна и напреднала държава от страната ни", заяви Борисов и подчерта, че България е на второ място по постигнат икономически растеж в Европа.

Бившият премиер коментира, че БСП не могат дори да боядисат изграденото от ГЕРБ. "Оставихме 14 милиарда във фискалния резерв, постигнахме финансова стабилност въпреки изплатените 6,2 милиарда лева стари задължения за фалиралата при БСП КТБ, както и за руските и американските централи", обясни Борисов и припомни: "На два пъти БСП "строят" "Белене" и нищо - само задължения, които ние плащаме. Сега отново се готвят да го направят. Помним как Стойнев отиде в Щатите да подписва договор с американците за 10 млрд. лв.".

Лидерът на ГЕРБ подчерта, че като министър-председател е опознал добре всички европейски лидери. "Европейската комисия отпусна 320 милиона лева на България за опазване на външната граница на ЕС. Това беше постигнато с много диалог и дипломация. Знам как би се приело в Брюксел някой да отиде и да им тропа по масата. След като ЕК има инструменти да те санкционира, трябва да бъдеш внимателен и да си спазваш стриктно ангажиментите" , напомни Борисов.

Той обясни пред старозагорци, че предизборната програма на ГЕРБ е реално изпълнима. "Основен приоритет за нас в следващ управленски мандат е прекратяването на бюрокрацията. Един и същи служител може да събере нужните документи, вместо хората и представителите на фирмите да обикалят с дни по институциите", каза той. По думите му, необходимите пари за двойно увеличение на заплатите на учителите са 350 милиона лева на година. "Ние оставихме 880 милиона излишък в бюджета само за месец януари тази година. Тоест, осигурили сме средствата за увеличение на заплатите за две и половина години напред", подчерта бившият премиер. Той изрази и убеждението си, че родителите трябва да бъдат принуждавани децата им да посещават училище, защото необразованите граждани са или безработни, или стават престъпници.

"Ние няма да променяме данъчната система, защото добрата събираемост и борбата с контрабандата за тези две години управление на ГЕРБ дадоха резултат. 4,7 млрд. повече приходи има в бюджета благодарение на това" ,заяви още Борисов. По думите му при 10% плосък данък, всички си плащат задълженията към държавата, не се укриват доходи, и остават пари в бизнеса да реинвестира. Той припомни, че по негово време е постигнато намаляване на цената на природния газ за българските фирми с 50%, тъй като се елиминирани три посредника по тръбата от Русия до тук. Борисов за пореден път подчерта, че "Южен поток" няма да има, но ще има Европейски газов хъб, интерес от който има и Русия.

Председателят на ГЕРБ обясни, че сметките на всички енергийни дружества са пълни и цената на тока не е мръднала за две години. Според него протестите през 2013 година, довели до оставката на първото правителство на ГЕРБ, са били в резултат на манипулация на 20% от сметките на хората. Той коментира, че няма да се учуди, ако БСП готвят и нови предизборни внушения от типа "Костинброд".

Според Борисов, обещанията на левицата, че държавата ще плаща за жилищата и бизнеса на хората, ще доведат до фалити. "Две години няма да плащаш данъци - кой ще плаща пенсиите и заплатите тогава? Както "новото лице на БСП" Румен Гечев фалира банките 1996 година, така ще фалират и сега. Хората ще плащат сметката отново. Комунистите най-много обичат парите на другите. Няма нищо безплатно", категоричен бе лидерът на ГЕРБ.

Борисов изтъкна и направеното от ГЕРБ за региона на Стара Загора. Той подчерта, че за 30 години АМ "Тракия" не е била доизградена."Изпълнили сме всички поети ангажименти към Стара Загора. Само за един час по магистралата стигате до Бургас, кратък е пътят ви и до София, и до Истанбул", уточни бившият премиер. Той пое ангажимента да осигури необходимите 4 млн. лв. за изграждане на втория етап на новия парк "Артилерийски" ако ГЕРБ състави третото си правителство.

"Не обещаваме нищо, което не може да се изпълни. Което може, ние ще го направим", обобщи Бойко Борисов и призова: "Нека да направим всичко възможно да не си счупим държавата. Ситуацията е много крехка, светът се тресе. Във Вишеградската четворка се събраха Унгария, Полша, Чехия и Словакия, сега се събраха Германия, Франция, Италия и Испания. Какво ви говори това? Само консолидирани ще оцелеем. Да си направим изборите на 26-ти, но още на 27-ми след това нацията трябва да се консолидира, защото предстои председателство на България в Съвета на Европа и още 2-3 важни неща".

В словото си при откриването на срещата бившият финансов министър Владислав Горанов бе категоричен, че качественото управление, което ГЕРБ предлага, е безалтернативно. "Благодарение на правителството на Бойко Борисов 2-3 пъти вече отчитаме ръст на икономиката на България над средния в Европа", коментира той. Горанов определи програмата за управление на ГЕРБ като изключително прагматична. "Популизмът, който завладява Европа, е на път да срине цели общества. Ние не можем да застанем пред хората и да обещаем нереални неща. БСП заблуждават хората с единствена цел -  властта. За нас управлението не е самоцел, а отговорност. ГЕРБ е партията, която доказа, че владее технологията в управлението. Едва ли има някой, който се съмнява, че имаме най-подготвените кметове и министри. Затова ГЕРБ трябва да има своето трето правителство",заяви Владислав Горанов пред старозагорци.

"Нека и след 26 март да продължим да надграждаме направеното досега, призова при откриването на срещата Живко Тодоров. "Нищо не става с магическа пръчка, някой прави ли си такива илюзии след 90-те години на миналия век? Всичко се изработва с много труд и усилия, показваме рeзултати", каза той. Областният координатор на ГЕРБ призова да правим крачки напред, а не назад, както беше през 2013-2014 г. с фалита на КТБ. "Знаете ли колко пари изгубиха общините, бизнеса, хората тогава, попита Живко Тодоров и припомни: тези пари ги платихме всички ние".

По думите му развитието на една държава не става днес и веднага. "В Стара Загора преди шест години автобусите и тролейбусите бяха 30-годишни. Но ето че днес имаме чисто нови. Междублоковите пространства не бяха пипвани 30 години, оправихме голяма част от тях, продължаваме нататък. Това е възможно, защото управляваме разумно, постигнахме ниски цени на обществените поръчки", подчерта Живко Тодоров.

Той отдели специално внимание на избора на водача на листата на ГЕРБ в Стара Загора. "Емил Христов е местен човек. За това благодаря на Изпълнителната комисия на ГЕРБ и на Бойко Борисов, защото те се довериха на Стара Загора, на нашия избор. За областта това е много важно признание. Като председател на Общинския съвет Емил Христов се доказа като човек, който е близо до всеки един, до всяко населено място. Няма кмет или кметски наместник, който не го познава. Утре, когато стане народен представител, всеки може да вдигне телефона и да го намери", каза Живко Тодоров. Той посочи и младите хора, кандидати за депутати от ГЕРБ, като направи сравнение с листата на БСП, в която вижда същите лица, които е виждал и като ученик, само че сега, те кой знае защо говорят за "промяна". Според Живко Тодоров на България са необходими млади и перспективни хора, които имат визия за развитието на града и държавата ни.

"Когато имаше трудни моменти, вие ме подкрепяхте", заяви на свой ред пред препълнената зала водачът на листата в Стара Загора Емил Христов. "Без вас и вашето доверие ГЕРБ нямаше да е силата, която е в момента. Всички знаем какво беше преди шест години в града, работим много и резултатите са видими" Той посочи, че образованието е водещ приоритет от години в общината, и че направеното в образователната инфраструктура -  училища, ясли и детски градини, е инвестиция в нашите деца.

"Нека на 26 март да докажем за пореден път, че не искаме някой да ни отклони от пътя ни на развитие!", призова Емил Христов.

(СН)

Купуването и продаването на гласове е престъпление!