Информацията в сайта е собственост на вестник „Старозагорски новини”. При използването й, позоваването на източника е задължително!

Няма недостиг на учители в Старозагорско, категорични са от РУО

В Старозагорска област няма недостиг на учители. Към този момент има налични свободни учителски позиции, но те касаят места по заместване. Това съобщи вчера за медията ни началникът на Регионалното управление на образованието (РУО) Татяна Димитрова. Тя уточни, че всеки, които има желание, може да открие информация за свободните места на страницата на управлението. Недостиг на учители е имало в началото на година, когато са били търсени специалисти по математика и физика, както и учители по специалните дисциплини в професионалните гимназии.

Местата обаче своевременно са били заети. Татяна Димитрова увери, че наличните свободни позиции в никакъв случай не могат да бъдат тълкувани като белег за недостиг на преподаватели. "Показаните на страницата ни свободни позиции са символ, че системата все пак е жива и има някакво движение", коментира Димитрова.

На петъчния парламентарен контрол народните представители коментираха темата, свързана с проблеми в работата на Регионалните управления на образованието в страната. Става въпрос за пренасочване на специалисти от регионалните звена към учителската професия. Като причина за този процес депутат от опозицията изтъкна факта, че в основата са новите, по-високи заплати на учителите, които изпреварват тези на специалистите от Регионалните управления по образование. По този повод Татяна Димитрова подчерта, че подобна тенденция не съществува в структурата на РУО-Стара Загора. "Истината е, че не съм запозната с такъв процес. Дори обаче да има подобно нещо, все пак в основата му е личният избор на всеки един човек. В РУО-Стара Загора всички колеги продължават да работят", обясни Татяна Димитрова.

Живко ИВАНОВ