Информацията в сайта е собственост на вестник „Старозагорски новини”. При използването й, позоваването на източника е задължително!

23 октомври ще бъде паметен ден за Казанлък

Основният "виновник" в Казанлък да има ВУЗ - кметът Галина СтояноваОфициалните лица, участвали в откриването на Техническия колеж в Казанлък, сред които и е вицепремиерът Валери СимеоновНа тази дата беше официално открито първото Висше учебно заведение в Града на розите. След много перипетии и усилия основен двигател, на които беше кметът Галина Стоянова

"23 октомври 2017 г. ще се запомни като сбъдната мечта на поколения казанлъчани", заяви вчера кметът на Община Казанлък Галина Стоянова при официалното откриване на първото висше учебно заведение в Града на розите. И го определи като историческо за Казанлък събитие.

Галина Стоянова поднесе поименно най-искрените си благодарности на съпричастни личности, институции и фирми, работили през годините за осъществяването на каузата и припомни трудностите и съпротивата, през които е преминала реализацията на идеята. Тя обаче подчерта, че казанлъшкият бизнес е "последователен в желанието и потребността си да изгражда кадри за фабриките на Казанлък".

За силната подкрепа Казанлък да има Технически колеж Стоянова благодари и на областния управител Гергана Микова и връчи благодарствена грамота на вицепремиера Валери Симеонов, който поздрави записалите се над 80 студенти и определи факта, като "показателен за това, че Казанлък има необходимия потенциал, че бизнесът стои зад тях и той ще поеме своята тежест по отношение на създаването на висококвалифицирани инженерни кадри".

Тържественото откриване на Технически колеж - Казанлък към Технически университет - София, започна с водосвет, отслужен от Старозагорския митрополит Киприан, в съслужие с казанлъшки духовници. Владиката благослови начинанието, а на студентите пожела: "Бъдете здрави, благоуспешни и с интерес изучавайте науките".

За създаването на Технически колеж - Казанлък, ректорът на ТУ - София, проф. Георги Михов благодари на общинското ръководство и на бизнеса в града, и приветства с "Добре дошли" първите студенти от Казанлък.

Радостното събитие за казанлъчани уважиха и представители на Президентството, Министерски съвет, Народното събрание, Министерството на образованието и науката, Областната управа на Стара Загора, Общински съвет - Казанлък, на академичните среди в страната, на образователната система в града и местния бизнес.

"Нова празнична дата за Казанлък". Така определи откриването на колежа Владимир Спасов, прокурист на "М+С Хидравлик" АД, който от името на индустриалния бизнес в региона поздрави първите студенти: "Ние ще направим всичко възможно, така че нулевата безработица в община Казанлък да остане непроменена величина. За всичко ще бъдем насреща и ще подкрепяме Техническия колеж". Спасов увери, че местният бизнес стои рамо до рамо с академичната общност и първокурсниците на колежа и им пожела много вяра и попътен вятър.

Директорът на Техническия колеж в Казанлък проф. Ивайло Ганев отбеляза, че Казанлък, наред с историческия си принос и емблемата на българската роза, винаги е бил мощен индустриален център и затова мястото на Техническия колеж е именно в този град. Проф. Ганев изрази удовлетворението си, че в учебното заведение ще бъде прилаган нов подход на образование, тясно свързан с икономиката, с учебен процес в реална производствена среда и пожела успех на първокурсниците.

В навечерието на празника на Технически университет - София, който навършва 72 години от създаването си, в Казанлък за първи път прозвуча химнът на висшето учебно заведение. В чест на новооткрития му най-нов филиал.

(СН)