Информацията в сайта е собственост на вестник „Старозагорски новини”. При използването й, позоваването на източника е задължително!

Не пипайте чуждоезиковите паралелки в гимназиите!

Кънчо МатевЗа това призова Почетният гражданин на Стара Загора и дългогодишен директор на Езиковата гимназия Кънчо Матев

"Чуждоезиковото обучение е широко застъпено в цял свят и никъде не се намаля броят на паралелките, в които учениците се обучават интензивно по чужд език. Това заяви дългогодишният директор на ГПЧЕ "Ромен Ролан" Кънчо Матев. Почетният гражданин на Стара Загора напомни също, че света се намира в период на глобализация, при която боравенето с повече от един език от предимство се е превърнало в необходимо условие. Повод за коментара на Кънчо Матев са подготвените предложения на старозагорски работодатели за приоритетно развитие на професионалното образование, които предстои да бъдат разгледани на среща с министъра на образованието Красимир Вълчев на 23 октомври.

Както вече медията ни съобщи, в едно от исканията си работодателите настояват да се намали броят на паралелките в езиковите и другите обикновени гимназии за сметка на професионалните. Аргументът на вносителите е, че по този начин ще бъдат отделени повече места за т.нар. технически специалности.

"На първо място трябва да изразя своето съмнение до каква степен новият формат на преподаване и обучение ще успее да подготви технически кадри за индустрията. Дуалната система на обучение безспорно е добра възможност, но дали ще бъде използвана правилно, дали разполагаме с кадри, които да подготвят нашите ученици", запита педагогът. Същите въпроси се поставят и от чуждестранните инвеститори, които се интересуват от методиката на обучение. Само преди седмица председателят на Клуба на работодателя в Стара Загора Димитър Гайдаров оповести информацията, че високата средна възраст на учителите в системата на образованието създава недоверие в бъдещите частни инвеститори у нас.

Кънчо Матев уточни, че на този етап не става ясно къде точно бъдещите специалисти ще получат възможност да приложат наученото на практика. "Подготовката на специалист с технически профил е правилна стъпка, но в случай, че имаме развито производство. За къде ще увеличаваме броя на техническите кадри, след като нямаме заводи? Наред с това трябва да бъде мислено в посока на по-сериозна ангажираност от страна на частния сектор. Това включва осигуряването на годишни стипендии и други методи за насърчаване".

Дългогодишният директор на ГПЧЕ "Ромен Ролан" припомни, че в миналото са положени изключителни усилия, за да може дори в периода на тоталитарния режим чуждоезиковото обучение у нас да стартира. "Спомняйки си за усилията, които тогава положихме, още веднъж трябва да повторя, че евентуално ограничаване на чуждоезиковите паралелки би било изключително недалновидно решение", категоричен бе Кънчо Матев. Той обаче не скри факта, че в настоящия си вид езиковите гимназии подготвят основно ученици, които след това напускат страната. Съветите на бившия директор са този вид учебни заведения да се съсредоточат върху 2, максимум три езика на преподаване. Кънчо Матев даде пример с гимназия "Максим Горки" в Стара Загора, която, по думите му, е допуснала грешка с въвеждането на няколко езика, за които трудно се намират специалисти, а от друга страна и желаещи.

Живко ИВАНОВ