Информацията в сайта е собственост на вестник „Старозагорски новини”. При използването й, позоваването на източника е задължително!

Министър Красимир Вълчев в Казанлък: Да не пращаш децата си на училище, е престъпление и ние ще работим за криминализирането му

Работна среща на директори на училища, детски градини от община Казанлък и екипите по обхват по междуинституционалния механизъм беше част от програмата за гостуването на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев в Града на розите.

Освен по механизма за съвместна работа на институции по обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст, ръководителите на звена в образованието в Казанлък поставиха множество въпроси по новата Нормативна уредба.

Министър Вълчев подкани педагозите да използват възможностите на социалната система, за да привличат повече деца. "Може да предлагате помощи в натура, ако семействата нямат достатъчно пари за дрехи, обувки, учебници и помагала. Може да плащате таксите за детска градина като помощ на родителите. Осигурили сме тези възможности, обсъждаме и други. За правителството да не пращаш децата на детска градина или училище, е равно на престъпление и ние ще работим в посока криминализирането му. Предстоят разговори какви са вариантите това да се случи", обясни министър Вълчев. Той увери, че и на другите места в страната механизмът работи добре и екипите подхождат професионално.

В срещата, провела се в Информационния център на ул."Искра" No 4, след откриването на новия Национален център по природоматематически науки към ППМГ "Никола Обрешков", участие взеха още кметът на Община Казанлък Галина Стоянова, областният управител Гергана Микова и началникът на Регионалното управление по образование Татяна Димитрова.

Министър Красимир Вълчев съобщи и за предстоящия старт на нови национални програми за обновяване на материалната база и получи уверенията на присъстващите, че Казанлък ще бъде активен кандидат по тях.

(СН)