Информацията в сайта е собственост на вестник „Старозагорски новини”. При използването й, позоваването на източника е задължително!

Комунизмът влиза в учебниците, но не излиза от някои училища

Кадър от филма "Моето лято в "Слънчев бряг"Директорката на казанлъшка гимназия не разреши учениците да гледат филм за Лагера на смъртта край Ловеч

Понятия като комунизъм, репресивен апарат, Народен съд, терор, атентат, съветизация, експроприация, еднопартиен режим и трудововъзпитателни общежития са въведени в новата учебна програма по история и цивилизации за 10 клас, която бе утвърдена наскоро и влиза в сила за учебната 2019/2020 година, съобщиха от Министерството на образованието и науката. Висшите администратори допълват, че в учебната програма са намерили място само факти, без да се допуска оценъчна интерпретация.

От публикуваната програма се вижда, че след обучението учениците ще трябва да могат да дават примери за политически терор, репресии и нарушаване на граждански, политически и човешки права и свободи, както и за зависимостта на българската външна и вътрешна политика от СССР. Десетокласниците ще трябва да посочват и характеристики за едноличната власт на Тодор Живков.

Странно е обаче как този учебен материал ще се вмести с рецидивите в някои учебни заведения. На 10 ноември 2017 година при голям успех мина премиерата на документалния филм "Моето лято в "Слънчев бряг", съхранил изповедта на най-младия лагерист от комунистическия Лагер на смъртта край Ловеч. Събитието бе уважено от депутати, от членове на Комисията по досиетата, от видни общественици. По-късно лентата бе показана пред средношколци от елитни казанлъшки гимназии, предизвиквайки жив интерес сред младежите. Но, когато авторите на филма предложиха той да бъде показан и пред възпитаниците на ПГ "Иван Хаджиенов", получиха отказ от директорката Мариана Демирева?!

Петър МАРЧЕВ