Информацията в сайта е собственост на вестник „Старозагорски новини”. При използването й, позоваването на източника е задължително!

Кметът Живко Тодоров: Много хора обещаваха, че ще решат проблема със собствеността на Търговската гимназия и ще я ремонтират. Ние го направихме!

Където и да продължите образованието си, върнете се в Стара Загора, призова бъдещите икономисти кметът Живко ТодоровСтарозагорският митрополит Киприан поръси за здраве всички 672 ученици и 46 педагози на Търговската гимназия, които вчера прекрачиха прага на реновираната си сграда

С тържествен водосвет, отслужен от Старозагорския митрополит Киприан, вчера беше открита реновираната сграда на Търговска гимназия "Княз Симеон Търновски" в Стара Загора в присъствието на много гости, преподаватели, бивши и настоящи възпитаници на най-старото професионално учебно заведение в региона. Извършеният по Оперативна програма "Региони в растеж" цялостен ремонт и обновяване на образователната инфраструктура на стойност 1 317 331 лева с ДДС осигурява подходящи условия за предоставяне на качествено и съвременно професионално образование по икономика и управление.

"Днешният ден е празнична дата в 97-годишната история на училището. Този ден поставя началото на нов етап на сградата, в която се обучават бъдещите икономисти на България. Това е поредното училище в Стара Загора, на което се извършва основен ремонт", заяви в приветствието си към гостите директорът на гимназията Снежана Танева. Тя припомни съществуващия дългогодишен проблем със собствеността на сградата, който не позволяваше включването й в европейски проекти. "Този проблем бе "прегърнат" от кмета на Стара Загора Живко Тодоров, който проведе дълги и тежки преговори със собствениците на 2/3 от Търговската гимназия", подчерта Танева. С решение на Общинския съвет, срещу 800 000 лв., Община Стара Загора придоби 100%-това собственост върху сградата, което отвори пътя за реновирането й. Припомняме, че е построена през 1928 г. първоначално с един основен, триетажен корпус, след което през 1960-а и 1967 г. са пристроени източното и западното й крило, а през 1993 г. е изграден и физкултурният салон.

Кметът честити на преподаватели и ученици новата придобивка и им пожела да си я ползват със здраве. "Много хора ви обещаваха, че ще решат проблема със сградата и ще я ремонтират. Ние го направихме. Умни сте и сте хубави, можете всичко. Където и да продължите образованието си, върнете се в Стара Загора, защото става все по-хубав град за живеене! Училището е на това ниво заради преподавателите, слушайте ги!", обърна се към присъстващите ученици Живко Тодоров. Той и представителят на консорциума, извършил ремонта, ДЗЗД "СК - АЙТОС" Илия Илиев, получиха благодарствени писма от името на директора и педагогическия колектив на училището.

По-късно гостите разгледаха реновираната сграда, която след ремонта е с повишена енергийна ефективност и с подобрен достъп на хора с увреждания до нея. В учебните кабинети и учителската стая са положени нови подови настилки, а във физкултурния салон и залата за спорт - спортна винилова настилка. Стените на коридорите са облицовани с плочи от варовик на мястото на дървената ламперия в коридорите. Дограмата е подменена с петкамерна ПВЦ дограма за прозорците в сутерена, топлата връзка и съблекалните. Изградена е оповестителна инсталация, пожароизвестителна централа, нова отоплителна инсталация, вентилация и климатизация на физкултурния салон, който е изцяло обновен.

В училищния двор са засадени иглолистни дървета, декоративни храсти, многогодишни цветя, поставени са бетонови кашпи, пейки, кошчета, волейболни стойки и врати за минифутбол.

Вчера гостите се убедиха, че направеното ще утвърди Търговската гимназия като емблема на професионалното образование в Старозагорска област. В настоящата учебна година в нея се обучават 672 ученици от 46 педагози.

На тържественото откриване на реновираната сграда присъстваха още областният управител Гергана Микова, председателят на Общински съвет Стара Загора Таньо Брайков, секретарят на общината Делян Иванов, зам.-кметовете Иванка Сотирова, Красимира Чахова и Янчо Калоянов, общински съветници, началникът на РУО Татяна Димитрова, ректорът на ТУ проф. Иван Въшин и др.

(СН)