Информацията в сайта е собственост на вестник „Старозагорски новини”. При използването й, позоваването на източника е задължително!

С тържествен водосвет утре откриват обновената Търговска гимназия

На 8 февруари от 11 часа с тържествен водосвет ще бъде открита реновираната сграда на Търговска гимназия "Княз Симеон Търновски" в Стара Загора.
В най-старото професионално учебно заведение в региона Община Стара Загора изпълни проект "Реконструкция, модернизация и въвеждане на мерки за енергийна ефективност" със средства по Оперативна програма "Региони в растеж". Изпълнител на проекта на стойност 1 317 331 лева с ДДС бе ДЗЗД "СК - АЙТОС".

Години наред изпълнението на проекта бе спъвано от факта, че Общината притежаваше само 1/3 идеална част от сградата.

Останалите 2/3 от Търговската гимназия бяха частна собственост в резултат на реституция от 1992 година и за да съхрани училището, Общината заплащаше наем на петима собственици. След много усилия на администрацията на кмета Живко Тодоров и проточили се 4 години преговори, с решение на Общинския съвет, Общината придоби 100% собственост срещу 800 000 лева.

Сградата е построена през 1928 г. първоначално с един основен, триетажен корпус, през 1960 г. е пристроена с източно крило, а седем години по-късно е пристроено и западно крило. През 1993 г. е изграден и физкултурният салон. Понастоящем тя е със застроена площ 1 592.81 кв.м и разгъната застроена площ - 4 084.49 кв.м.

С изпълнението на проекта сградата бе изцяло санирана, подобрен бе достъпът на хора с увреждания до нея, подобрени са условията за образователния процес и работа на преподаватели и административно-технически персонал.

Функционалното зониране на училището е запазено, ремонтирана е топлата връзка и обособена зала за спорт. Съществуващата мозайка в коридорите и фоайетата на учебния корпус е реставрирана. Положени са нови подови настилки в учебните кабинети и учителската стая, а във физкултурния салон и залата за спорт - спортна винилова настилка. Стените на коридорите са облицовани с плочи от варовик на мястото на дървената ламперия в коридорите. Дограмата е подменена с петкамерна ПВЦ дограма за прозорците в сутерена, топлата връзка и съблекалните.

Подменени са и всички метални обшивки по плоските покриви, улуци и водосточни тръби. Тъй като скатният покрив е бил ремонтиран през 2014 г., по него е изпълнен частичен ремонт с подмяна на счупени керемиди, повредена хидроизолация, изгнили елементи на дървената конструкция.

Изградена е оповестителна инсталация, пожароизвестителна централа, нова отоплителна инсталация, вентилация и климатизация на физкултурния салон. Засадени са иглолистни дървета, декоративни храсти, многогодишни цветя, поставени са бетонови кашпи, пейки, кошчета, волейболни стойки и врати за минифутбол.

(СН)