Информацията в сайта е собственост на вестник „Старозагорски новини”. При използването й, позоваването на източника е задължително!

Местна власт и родители се разбраха за транспорта на пребазирани ученици

СУ "Железник", чийто мащабен ремонт предстои Притеснени родители на ученици от СУ "Железник" се срещнаха днес със зам.-кмета по хуманитарните дейности на Община Стара Загора Иванка Сотирова, за да обсъдят възможностите за решение на проблема с транспорта на децата от началната степен. Както вече медията ни информира, на сградата на учебното заведение предстои да бъде извършен мащабен ремонт, което налага от 4-ти декември учениците от началната степен да бъдат преместени в XIII ОУ, а тези от горните класове - в XI ОУ. На срещата между родителите и Иванка Сотирова присъства и Димитър Авджиев - управител на общинска фирма "Автобусни и тролейбусни превози".

След излагане на позициите се стигна до разумно решение на възникналия казус. Родителите получиха уверението на общинската фирма "Автобусни и тролейбусни превози", че ще бъде осигурен специален автобус за учениците. Автобусът ще тръгва от спирката пред училището в кв. "Железник" в 7:35 часа и ще се движи по линията на автобуси NoNo 3 и 8 до XIII Основно училище за първа смяна. "Учениците ще ползват транспорта срещу 10 лв. на месец. До два дни ще се уточнят часовете на автобусите, които ще минават през 15 минути във времето между 17:10 и 17:30 ч. по обратния маршрут от училището в кв. "Казански" до кв. "Железник", уточни управителят на общинското дружество. За съдействие ще бъде търсена и помощта на ръководството на училище "Железник", обясни Иванка Сотирова.

"Училищното ръководство поема ангажимента учителите да бъдат присъстващи и съдействащи при извозването на децата преди тяхното влизане в класната стая. С настояването на кмета на Стара Загора Живко Тодоров "Автобусни и тролейбусни превози" променят своя график, за да бъдат в полза на родителите. По този начин ще има осигурен транспорт както за сутрешното извозване, така също и за следобедните часове. Ще бъде осигурено и полицейско присъствие по линията на придвижване на децата. Разчитаме на разбирането на родителите, защото Община Стара Загора прави всичко възможно по силите си", увери Иванка Сотирова.

Учениците на СУ "Железник" от близките села ще пътуват както досега - до XIII или XI Основно училище с общински автобус.

В изпълнение на проект "Обновяване на образователната инфраструктура в Стара Загора", който е на обща стойност 15 млн. лв., ще бъдат реализирани мащабни ремонтни дейности в Детска градина "Звънче" в кв. "Три чучура - север" на стойност от 1.2 млн. лв. и в Детска градина "Звездица" на стойност от 1.8 млн. лв. От 4 декември групи от двете детски заведения ще бъдат пребазирани в 34-та Детска градина "Райна Княгиня", 31-ва, 66-а Детска градина и на територията на ОУ "Георги Райчев", а една от групите ще бъде разпределена в детското заведение в Богомилово. И в този случай е налице проблем с транспорта, който обаче е намерил частично решение в самоинициатива на родителите на деца от двете градини, които предстоят да бъдат ремонтирани. Община Стара Загора също има готовност да отреагира. "Общината ще може да осигури транспорт, ако е необходимо в краен случай", допълни Иванка Сотирова.

Живко ИВАНОВ