Информацията в сайта е собственост на вестник „Старозагорски новини”. При използването й, позоваването на източника е задължително!

Министър на Орешарски си купи ТЕЦ "Варна" от ЧЕЗ

Чешката държавна компания ЧЕЗ (CEZ) продава ТЕЦ "Варна". Това се вижда от съобщение на самото дружество на интернет страницата му. Казва се още, че купувач е "Сигда" ООД, чиято оферта е била оценена като най-добра. Справка в Търговския регистър показва, че дружеството е собственост на Данаил Папазов, който беше министър на транспорта в кабинета "Орешарски", в което той е съдружник с дъщеря си Ивелина Папазова, а синът му Станислав Папазов е съуправител.

Cпopeд caйтa нa кoмпaниятa, тя ce зaнимaвa c мeждyнapoдeн и вътpeшeн тpaнcпopт, cпeдиция, cклaдoвa лoгиcтикa, дeкoнтeйнepизaция и cepвиз нa кaмиoни. Семейството притежава и "Ийст Уайн" ООД, регистрирана в Добрич. Предметът на дейност на фирмата е селско стопанство, лозарство и производство на грозде и гроздово вино.

ЧЕЗ посочва, че ТЕЦ-ът разполага с 1260 мегавата инсталирана мощност и е временно затворен от началото на 2015 г.

Чешкото дружество посочва още, че сделката трябва да бъде одобрена от КЗК. Цената не се посочва.

В края на януари чешката компания официално обяви, че търси купувач на бизнеса си в България, който основно включва електроразпределението в Западна България. До момента няма данни да е избран купувач. От съобщение на компанията по-рано се разбра, че продажбата няма да е на всяка цена.

Източник: аctualno.com