Информацията в сайта е собственост на вестник „Старозагорски новини”. При използването й, позоваването на източника е задължително!

Евродепутат от БСП "осветли" спасението на "Марица-изток" с единна национална позиция

Петър Курумбашев"Надявам се, че със съществуващата възможност за дерогации ще запазим въглищните си централи за срока, за който са предназначени. Въпрос на национална позиция е да формулираме исканията си по отношение на централите в Маришкия басейн. Разбирам нашите топлоенергетици, които казват: "За да се присъединим към ЕС, трябваше да затворим 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ "Козлодуй". После започнахме да строим "Белене" - не можело да има българска централа с руски реактори. Стартирахме дейностите по "Южен поток", започна войната в Украйна - няма да има "Южен поток". Сега се появиха изисквания за големите горивни инсталации, според които 40% от българската енергетика трябва да я няма. Откъде по-точно ще произвеждаме ток?" Въпросът е много прост". Това заяви в Стара Загора евродепутатът от БСП Петър Курумбашев по време на среща с младежи, организирана от Младежкото обединение в БСП-Стара Загора през изминалия уикенд.

"Наша работа е да поставим ясно националния си интерес. Така, както поляците в момента ясно са декларирали, че 83% от енергетиката им е въглищна и няма начин да затворят тези централи и да направят този преход. Първо обаче трябва ти да знаеш какво искаш, за да можеш да го формулираш пред партньорите си от Европейския съюз и да се аргументираш пред тях. Да им кажеш: "Вижте, това за нас е червена линия, зад която ние няма да преминаваме." Трябва да има консенсус между политиците от всички сили по отношение на начина, по който ще се развива енергетиката ни. Независимо от това кой е на власт. За съжаление, на нас ни е трудно да водим дори и тези разговори. Затова трябва да обвиняваме себе си, а не Европейския съюз", допълни Курумбашев.

(СН)

   Пак ли някой нещо не е разбрал

Б.Р. Единната национална позиция за спасяването на комплекс "Марица-изток" и останалите български въглищни топлоцентрали беше скрепена в Стара Загора още по време на организираната от синдикатите и кмета Живко Тодоров среща на 7 юли т.г. във връзка с т.нар. Референтен документ на ЕК. На срещата тогава присъстваха премиерът Борисов, ресорните министри на МЕ и МОСВ, както и евродепутатът и лидер на ПЕС Сергей Станишев. Колегата му Петър Курумбашев го нямаше на срещата и вероятно затова е пропуснал обявеното национално обединение на леви и десни в името на българските въглищни централи.

Вероятно евродепутат Курумбашев не е разбрал и за последната новина, че България ще участва в коалицията, ръководена от Полша, за обжалване на въпросния Референтен документ, чийто срок по данни на Еврокол изтича на 10 ноември.

След като българските евродепутати проспаха години около готвените неизпълними екологични изисквания към въглищните централи, заложени във въпросния Референтен документ (б.р. в случая визираме Курумбашев, тъй като той последен се отзова в ЕП), енергетиците от "Марица-изток" искрено се надяват, че до 10 ноември избраниците ни в Брюксел, без значение партийната им принадлежност, овреме и вкупом ще съумеят да помогнат за спасяването на комплекс "Марица-изток", гарантиращ енергийната независимост на България.

Йовка НИКОЛОВА