Информацията в сайта е собственост на вестник „Старозагорски новини”. При използването й, позоваването на източника е задължително!

"Мини Марица-изток" имат запаси от въглища за още 65 години

Въпреки секирата от Брюксел, изп.-директор на дружеството е оптимист за бъдещето на комплекса

От самото начало на добив на въглища преди 65 години досега в трите рудника на "Мини Марица-изток" са добити 1.1 млрд. тона, а дружеството има запас от 1.8 млрд. тона. "Тези запаси ще стигнат минимум за още 65 години, така че "Мини Марица-изток" ще продължи да осигурява енергийната независимост на България, която е част от националната сигурност. Тези запаси ще позволяват в бъдеще да се произвежда над 40% от електроенергията в страната ни", коментира днес по време на брифинг изп.-директор на дружеството инж. Андон Андонов.

Както вече медията ни съобщи нееднократно, този единствен целогодишен енергиен източник на България е поставен под угрозата на приетия през м. април т.г. в Брюксел Референтен документ на ЕК, който постави неизпълними екологични изисквания пред топлоцентралите, ползващи суровината му.

Въпреки че българските евродепутати проспаха готвените промени и за тях България научи буквално няколко месеца преди гласуването им и то от Европейската асоциация по въгледобив "Еврокол", член на която е "Мини Марица-изток", все пак съществуват възможности въглищните централи и българският въгледобив да бъдат спасени.

Оптимизъм в тази посока изрази пред медиите инж. Андонов.

На журналистическо питане дали България ще обжалва Референтния документ заради процедурни нарушения по време на гласуването в Брюксел, променили вота в полза на новите екологични норми, изп.-директор на мините сподели, че по информация на енергийния министър Теменужка Петкова ресорният министър на МОСВ (б.р. чиито представители участваха в гласуването) е заявил, че България ще участва в групата, която ще се ръководи от Полша, за да обжалва това решение.

Останалите два варианта, оповестени на проведената в Стара Загора среща по темата с участието на премиера Борисов и български евродепутати, са получаване на дългосрочна дерогация от ТЕЦ-овете след защитени от тях мотиви, или изпълнение на новите екологични изисквания чрез осигуряване на сериозни инвестиции.

"Колегите от топлоцентралите работят по този въпрос, така че съм оптимист за бъдещето на комплекс "Марица-изток", заяви инж. Андонов, припомняйки, че миналата седмица премиерите на България и Полша декларираха, че заедно ще бранят въглищната си индустрия.

Йовка НИКОЛОВА