Информацията в сайта е собственост на вестник „Старозагорски новини”. При използването й, позоваването на източника е задължително!

Държавните мини на печалба, искат промяна в Закона за обществените поръчки

Участниците в брифинга (отляво надясно) Ясен Чаушев - производствен директор, Димитър Чолаков - зам.изп.директор, инж. Андон Андонов - изп.директор, Георги Коев, член на Съвета на директорите, Стилиян Коев - финансов директор За 65 години в трите открити рудника на "Мини Марица-изток" са добити 1.1 млрд. т въглища

За спешни промени в закона за обществените поръчки съобщи днес на брифинга изпълнителният директор на държавното "Мини Марица-изток" ЕАД инж. Андон Андонов.

По думите му, промените трябва да пресекат нескончаемите обжалвания и да позволят по-либерален достъп до производителите на разервни части или директните им вносители.

Заради точещи се с повече от година съдебни процедури, откритите рудници не могат да доставят необходимите им булдозери и лента за транспортьорите.

Инж. Андонов припомни, че в момента заради забавените процедури се налага да разчитат едва на 35 от общо нужните им 99 булдозера. Забавянето на обществените поръчки е и причина дружеството да не реализира в пълен размер инвестиционната си програма, която по план към 31 август е 59.5 млн. лв., а изпълнението - 38.3 млн. лв.

Предложението за промяната на Закона за обществените поръчки ще бъде внесено на изнесеното заседание на Парламентарната комисия по енергетика, което ще се проведе в Раднево на 12 и 13 октомври. От въгледобивното дружество ще настояват законът да бъде така ремонтиран, че обществените поръчки да не създават пречки на крупните обекти от енергетиката, а също така те да си доставят не най-евтиното, а най-доброто оборудване.

От началото на годината трите открити рудника на "Марица-изток" са осигурили за топлоцентралите 20.9 млн. т въглища, което е с 2.4 млн. т в повече от предварителните разчети.

Надплановият добив се наложил заради полупразните язовири и неработещите ВЕЦ, той е осигурил близо 58.5 млн. лв. допълнителен приход на държавното дружество.

Мините са на положителен финансов резултат, въпреки непроменената от няколко години цена на въглищата. В момента дружеството получава по 77 лв./тон условно гориво, което е доста под себестойността. Направено е предложение до министъра на енергетиката цената да бъде увеличена на 81 лв./тон условно гориво, но крайно решение все още няма.

Дружеството, в което понастоящем работят 7 281 души, има да получава 168 млн. лв. от чeтирите топлоцентрали, като просрочените са 18 млн. лв.

Общо 46 млн. лв. са задълженията на мините, 10 са към доставчици, 3 млн. са към банки и 33 млн. лв. към "Българския енергиен холдинг" ЕАД. Всички те се обслужват регулярно и няма просрочия.

Ремонтната кампания на "Мини Марица-изток" ще завърши към края на м. октомври и всички планирани задачи за посрещането на есенно-зимния сезон се изпълняват в срок, увери изпълнителният директор. По поръчка на държавното дружество се проектират и ще се изработят два нови багера, които се очаква да бъдат доставени през м. октомври 2019 г.

Христо ДИМИТРОВ