Информацията в сайта е собственост на вестник „Старозагорски новини”. При използването й, позоваването на източника е задължително!

Eнергийният експерт Драгомир Драгомиров: Най-важен приоритет на правителството е да защити въглищните ТЕЦ-ове, а не да обсъжда строежа на "Белене"

Драгомир Драгомиров"ТЕЦ Марица изток 2" ЕАДЕкспертът в областта на енергетиката и енергийната сигурност Драгомир Драгомиров е поредният специалист, който се присъедини към позицията за запазване на производството на въглищните централи у нас. По думите на Драгомиров, българското правителство трябва да реагира незабавно за запазване на въглищните топлоцентрали.

"Това е жизненоважно в енергиен, икономически и социален план. Комплексът "Марица-изток" е от особено значение за енергийната система на страната.

Трябва да се знае, че дерогациите не са безсрочни. В най-добрия случай ще получим изключение за следващите 8-10 години. В същия момент Маришкият въглищен басейн разполага със залежи за още близо 60 години", коментира специалистът.

Драгомир Драгомиров коментира и темата, свързана с реализацията на проекта за нови ядрени мощности. Според него, правителството използва Референтния документ като отправна точка за рестартиране на АЕЦ "Белене".

"Нужно ли е да натовариш държавния бюджет с проект, който предварително е обречен да не работи на пазарен принцип и това при положение че си инвестирал едва 15% от общата стойност на проекта", риторично попита енергийният експерт. Според Драгомир Драгомиров, реализацията на "Белене" възлиза на близо 20 млрд. лева, което означава, че, ако днес АЕЦ "Козлодуй" продава произведената електроенергия на 55 лв. за MW към държавата и на 70 лв. към свободния пазар, то бъдещата ядрена електроцентрала ще е способна да произвежда ток за приблизително 170 лв. за MW.

"Тези 100 лв. ще бъдат компенсирани с договори за разлика, която ще бъде начислявана към месечните фактури на домакинствата", увери Драгомиров. Енергийният експерт уточни, че, споменавайки АЕЦ "Белене" като пример, е необходимо да се знае, че абсолютно същите ще са параметрите, ако се пристъпи към изграждане на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй".

Според Драгомиров, съществено място в аргументите за подкрепа на строежа на нови ядрени мощности би имал предстоящият анализ на БАН за енергийното потребление на страната в следващите 30 г.

"Имам съмнение, че изводите в доклада ще са в посока увеличаване на потреблението. От тази основа радетелите на проекти като "Белене" ще изтъкнат довода, че е назрял моментът да се пристъпи към строеж. Бъдете сигурни, че няма обстоятелства, който да налагат страната да потребява повече ток. За съжаление, България няма да се превърне в страна с тежка промишленост. Освен това домакинските уреди са все по-енергийно ефективни, дори бизнесът се стреми да бъде по-енергийно ефективен", посочи Драгомир Драгомиров, подчертавайки, че скъпа ядрена централа, която няма възможност да работи на пазарен принцип, е напълно ненужна.

"В интерес не само на Старозагорския регион, а на цялата страна е правителството да защити топлоцентралите и въглищната промишленост. Имайте предвид, че въглищните централи могат да регулират много бързо работната си точка, което облекчава значително енергийната система на България", заключи енергийният експерт.

Живко ИВАНОВ