Информацията в сайта е собственост на вестник „Старозагорски новини”. При използването й, позоваването на източника е задължително!

Синдикатите канят Борисов и Станишев в Стара Загора заради "Марица-изток"

Президентите на КТ "Подкрепа" и КНСБ - Димитър Манолов и Пламен Димитров, днес са изпратили Обръщение до премиера и председател на ПП ГЕРБ - член на ЕНП, Бойко Борисов, и до президента на ПЕС Сергей Станишев да присъстват на среща в Стара Загора, организирана за 7 юли със съдействието на кмета Живко Тодоров.

Целта на срещата е, съвместно с българските евродепутати, политическите сили, бизнесът и работещите в минно-енергийния сектор, да бъде изготвена спешно обща позиция срещу Референтния документ на ЕК, който обрича на затваряне въглищните топлоцентрали и мини, на безработица близо 120 000 души и поставя под риск националната сигурност на страната.

От синдикатите ще настояват още Борисов и Станишев да инициират чрез ръководствата на парламентарните групи на ЕНП и ПЕС предприемането на конкретни стъпки за внасянето в Европейския парламент на искане за преразглеждане (прегласуване) на въпросния Референтен документ.

"Апелираме към Вас като лидери не само в България, а и в Европа, да се включите в нашата битка за бъдещето на страната ни. Ние ще бъдем твърдо до Вас във всяка кауза в името на България", призовават ръководствата на КТ "Подкрепа" и КНСБ.

Поради значимостта на проблема, публикуваме пълния текст на Обръщението:

 

ОБРЪЩЕНИЕ на ръководствата на КТ "Подкрепа" и на КНСБ до министър-председателя и председател на ПП ГЕРБ - член на ЕНП, Бойко Борисов и до президента на ПЕС Сергей Станишев
 
Относно необходимостта от предприемане на спешни мерки по въпросите на устойчивото използване на местни енергийни източници - лигнитни въглища
 
УВАЖАЕМИ Г-Н БОРИСОВ,
УВАЖАЕМИ Г-Н СТАНИШЕВ,

През последните няколко месеца КНСБ и КТ "Подкрепа" постоянно алармират, че българската енергетика е в опасност заради Регламента на ЕК за Големите горивни инсталации. Влизането в сила на този документ ще лиши от препитание близо 120 000 души, заети в сектора, и рискува да породи тежко социално напрежение в един цял регион на страната - област Стара Загора и Маришкия басейн.

Нещо повече -  той поставя пред риск националната сигурност на страната, част от която е енергийната независимост, която в момента осигурява добива на местни лигнитни въглища.

Пряк резултат от този документ ще бъде поскъпването на електроенергията, което ще се отрази негативно както върху доходите на населението, така и върху конкурентоспобността на българската икономика, при условие че в съседни страни екологичните изисквания не водят до повишаване на разходите за производство.

КНСБ и КТ "Подкрепа" на няколко пъти поставяха този въпрос, включително и чрез декларации на синдикалните съвети и стачните комитети на ФСО "Подкрепа" и ДСО на КНСБ при "Мини Марица-Изток" ЕАД. Декларация срещу документа изпрати и Националната федерация "Енергетици" и Федерация "Енергетика" на КТ "Подкрепа". Тези искания бяха подкрепени единодушно и от всички индустриални федерации към двата синдиката.

Темата бе повдигната и пред президента на Р България Румен Радев.

След проведените редица срещи и обсъждания в последните месеци в Брюксел и София, включително и с министъра на околната среда и водите г-н Нено Димов, на 28 юни 2017 г. стана ясно, че основният път за предотвратяване на критичното изостряне на социалния мир на работещите в сектора "Производство на електрическа енергия от въглища" в Република България е ново решение на Европейския парламент, което да върне за прегласуване документа в Европейската комисия.

За да се случи това обаче, българските институции, нашите политици и евродепутати, независимо от партийната сила, която представляват, трябва да инициират и активно да се включат в широка европейска коалиция, която да гласува подобно решение.

Първата крачка за тази коалиция можете да дадете Вие като членове на двете най-големи политически сили в Европарламента и то не другаде, а в енергийното сърце на България - Стара Загора.

Там, в координация с кмета на Стара Загора Живко Тодоров, организираме среща на 7 юли т. г. Целта е заедно с Вас, с участието на българските евродепутати от всички политически сили, бизнеса и работещите в сектора да изготвим обща позиция, че новите нива на емисии няма да доведат до значимо подобряване на показателите за чистота на въздуха, а ще предизвикат непропорционални икономически тежести за централите, работещи на лигнитни въглища и други браншови отрасли.

На тази среща можете да направите и следващата крачка - да инициирате чрез ръководствата на парламентарните групи на Европейската народна партия (Християндемократи) и на Прогресивния алианс на социалистите и демократите да се предприемат конкретни стъпки за внасяне в Европейския парламент на искане за преразглеждане на взетото решение по член 75 от Директива 2010/75/ЕС за най-добрите налични техники за големите горивни инсталациии.

Ако искаме да се запазят работните места в страната, ако искаме социален мир и стабилна икономика, нека заедно кажем СТИГА.

Апелираме към Вас като лидери не само в България, а и в Европа, да се включите в нашата битка за бъдещето на страната ни.

Ние ще бъдем твърдо до Вас във всяка кауза в името на България.

ДИМИТЪР МАНОЛОВ - ПРЕЗИДЕНТ НА "КТ ПОДКРЕПА"
ПЛАМЕН ДИМИТРОВ - ПРЕЗИДЕНТ НА КНСБ