Информацията в сайта е собственост на вестник „Старозагорски новини”. При използването й, позоваването на източника е задължително!

Парламентът предреши съдбата на комплекс "Марица-изток"

Старозагорският депутат Емил Христов единствен настоя от парламентарната трибуна да бъде обжалван Референтния документНародният представител Таско Ерменков, който внесе предложението за разискванията, също беше коректен в настояването си още в петък да се вземе отговорно решение за въглищните ТЕЦ-овеУправляващи и опозиция демонстрираха единство в позицията си, че ще се работи за нежеланата от минните специалисти -дерогация на ТЕЦ-овете. Само един депутат се обяви за обжалването на загробващия минната ни индустрия Референтен документ на ЕК

Трогателна загриженост за съдбата на въглищните ТЕЦ-ове засвидетелстваха в петък народните ни представители по време на разискванията за съдбата на централите. Дебатът беше провокран от приетия на 28 април Референтен документ на ЕК, който със заложените в него неизпълними екологични изисквания обрича ТЕЦ-овете на затваряне.

За пръв път от доста години насам управляващи и опозиция проявиха единомислие за енергийната сигурност на България, като елемент от националната ни сигурност, но вместо да бъде взето експресно решение за въглищните топлоцентрали, се надгради идеята за изграждането на нови ядрени мощности у нас. Хилядите миньори и енергетици, които в петък чакаха да чуят, че народните избраници ще вменят на българското правителство да обжалва приетия Референтен документ на ЕК заради установени процесуални нарушения, останаха излъгани. Само един депутат - старозагорецът Емил Христов настоя за спасителното обжалване, срокът за което изтича на 27 юли т.г., но гласът му беше заглушен от привържениците на ядрената енергетика.

Пръв за изграждане на нови ядрени мощности се обяви депутатът от БСП и бивш министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, който между впрочем е и депутат от Старозагорски избирателен, което въобще не му пролича. Вместо да брани със "зъби и нокти" миньорите от "Марица-изток", за които по време на предизборната кампания твърдеше, че "много го обичат", Стойнев само маркира проблема на минно-енергийния комплекс и посвети изказването си на необходимостта от нова енергийна стратегия, включваща втора атомна електроцентрала и транзитирането на руски газ през България.

Единственият, който "си позволи лукса" да акцентира върху безалтернативната ел енергия, добивана от единствения български енергиен източник - лигнитните въглища на комплекс "Марица-изток", беше старозагорецът Емил Христов.

"За 65-годишната си история от рудниците на "Мини Марица-изток" са изкопани малко над 1 милиард тона лигнити. Оставащите за изземване ефективни запаси по днешни икономически критерии са около 1.2 - 1.3 милиарда тона, т.е. осигурявана е възможност за енергийна независимост на България за бъдещ период от над 70 години.

Енергоизточникът е собствен национален ресурс и цената му не зависи от борсови спекулативни игри или конюнктурни външни интереси. Пазарният продукт от производството - електроенергията е на конкурентна цена и в перспектива последната ще остане една от най-ниските в сравнение с тази на останалите електроенергийни производители.

Към днешна дата трите основни електроцентрали в комплекса - "ТЕЦ Марица изток 2", "ТЕЦ КонтурГлобал" и "ТЕЦ AES Гълъбово", вследствие на направените над 4 милиарда лева инвестиции, бяха приведени в съответствие с действащите към момента нормативи по отношение на отделяните емисии и останалите екологични изисквания. Трите централи не отстъпват по нищо на аналогичните централи в ЕС.

Комплексът "Марица-изток" е стратегически обект, който понастоящем е без аналог за националната сигурност на страната ни", заяви от парламентарната трибуна старозагорецът Емил Христов.

По отношение на Референтния документ на ЕК той дебело подчерта, че е налице единна позиция на българските минни специалисти, на колегите им от Европейската асоциация за въглища и лигнити - Еврокол и водещи европейски експерти, че заложените във въпросния документ стойности на газови емисии за въглищните ТЕЦ-ове са недостижими не само в България. "Нещо повече - поставя се под въпрос коректността на изчисленията на предложените диапазони за пределните нива на емисиите, според експертно становище на проф. д-р Алфонс Катер от Хамбургски технологичен университет. Тези лимитни стойности са абсолютно безмислени и ефектът върху екологията ще бъде нулев, а специално за България отрицателен, тъй като спирането на електропроизводството в комплекс "Марица-изток" ще доведе до рязко покачване на цената на електроенергията. Бедното българско население няма да може да осигури отоплението си през зимните месеци и ще започне бърз процес на още по-мащабно изсичане на българските гори", допълни Емил Христов.

Освен него обаче нито един от изказалите се впоследствие депутати не настояха за обжалване на Референтния документ и необходимостта му от прегласуване, въпреки посочените от Еврокол процедурни нарушения.

За пореден път в българския парламент (без значение какви са били конфигурациите през последните години), си пролича, че ядреното лоби е доминиращото. Ясен знак за това дадоха двама бивши директори на АЕЦ "Козлодуй" - Валентин Николов от ГЕРБ и Иван Генов от БСП. "Паметно" за минно-енергийните специалисти ще остане изказването на Николов, който призна, че България е проспала възможностите си да си създаде енергийно лоби в подкрепа на комплекс "Марица-изток" и се опита да втълпи на енергийно непросветените депутати, че дерогацията за ТЕЦ-ове не означава отлагане изпълнението на изискуеми евроизисквания, а "че тя може да бъде безспорна"!?

След него за дерогация се обявиха както колегите му от БСП - Иван Генов и от ДПС - Рамадан Аталай, така и самият министър на енергетиката Теменужка Петкова.

Напразни останаха усилията на вносителя на предложението за разискванията - Таско Ерменков от БСП да се вземе "отговорно решение" за "Марица-изток", което обрича на безработица над 100 000 души.

От БСП първоначално настояха лично премиерът в срок до 7 юли 2017 г. да представи в Народното събрание информация относно приетите от правителството мерки за гарантиране енергийната сигурност на страната в контекста на решенията на ЕК от 28 април. После пък внесоха някакви корекции.

В крайна сметка със 139 гласа "за", срещу 96 "против" се взе решение, предложено от ГЕРБ, в срок до 31 октомври 2017 г. министърът на енергетиката, съвместно с министъра на околната среда, да внесат доклад в парламента относно предприетите от правителството мерки във връзка с Референтния документ.

Дали Борисов ще внесе информацията или Теменужка Петкова в случая, няма значение. Защото срокът за обжалване на въпросния документ е 27 юли 2017 г. А след този срок - "я камилата, я камиларя".

Йовка НИКОЛОВА