Информацията в сайта е собственост на вестник „Старозагорски новини”. При използването й, позоваването на източника е задължително!

Синдикати и МОСВ се разбраха. Ще има обжалване на Референтния документ

Има надежда българският въгледобив да бъде спасен, а чрез него и енергийната система на БългарияНека леви и десни политици се обединят, за да спасим комплекс "Марица-изток" и българската енергетика, призова председателят на СМФ "Подкрепа" Владимир Топалов

За пръв път днес замъждука надеждата, че въглищните ТЕЦ-ве и българският въгледобив могат да бъдат спасени. Добрата новина дойде от срещата между министъра на МОСВ Нено Димов, президента на КНСБ Пламен Димитров, председателя на Синдикалната миньорска федерация (СМФ) "Подкрепа" Владимир Топалов и юристи на министерството.

Пред синдикалните лидери министър Димов е поел отговорност да бъде обжалван Референтният документ, приет на 28 април в Брюксел, който налага неизпълними екологични изисквания към въглищните топлоцентрали и поставя под въпрос съществуването им и сигурността на енергийната ни система.

По време на срещата са били изяснени детайлите по процедурата на обжалване пред Парламента на Европа и Съвета на Европа.

Медията ни припомня, че в началото на м. юни за обжалване на Референтния документ настояха от Европейската асоциация за въглища и лигнити - Еврокол, в която от българска страна членува "Мини Марица-изток". Причината е нарушена процедура по време на гласуването на документ в Брюксел - внесени изменения в последния документ, а не в минималния изискуем 14-дневен срок, според изискването на европейска директива. Тези изменения обаче са били облагоделстващи за отделни страни-членки на ЕС, което според Еврокол е оказало влияние върху крайния резултат от гласуването.

В основата на констатациите на Еврокол стои правен анализ, направен в Германия, с който вече е запознат еврокомисарят по околната среда Кармену Вела, копие от който е бил изпратен и до всички останали еврокомисари.

Въз основа на правния анализ, от Еврокол са категорични, че приетият на 28 април Референтен документ няма законна сила и той трябва да бъде прегласуван. За целта обаче е необходимо повече страни, чиито интереси са засегнати, да обжалват в срок до 27 юли въпросния документ.

Към настоящия момент е известно, че страните от Вишеградската четворка ще обжалват документа, както и Румъния.

Съществува голям шанс при насрочено прегласуване Референтният документ да бъде отхвърлен, тъй като, де факто на 28 април е бил приет с възможно най-малкото мнозинство от 0.14% от общото представлявано населеине на ЕС.

Позицията на България във връзка с Референтния документ ще бъде дебатирана днес по време на заседание на енергийната комисия в парламента с участието на представители от МОСВ и МЕ, а в петък и в пленарна зала. Според председателя на миньорската федерация на КТ "Подкрепа" - Владимир Топалов, сега повече от всякога е необходимо управляващи и опозиция да се обединят около спасяването на въглищните топлоцентрали и българския въгледобив, осигураващи 40% от електроенергията на страната и десетки хиляди работни места.
"Обединение трябва да има и сред българските евродепутати - леви и десни. Всички заедно трябва да покажат, че България може да отстоява интересите си", заключи Топалов.

Йовка НИКОЛОВА